Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520228
Complexnummer
520226 - Sint-Willibrorduskerk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82838/118
Kadastrale aanduiding
Vleuten F 2468
Pastoor Ohllaan 34, 3451 CC te Vleuten

Omschrijving

Inleiding

KERKGEBOUW, behorend bij het R.K. kerkcomplex St. Willibrordus, gebouw in 1884 door architect Nicolaas Molenaar. In 1935 door zijn zoon N. Molenaar vergroot.

Omschrijving

De R.K. kruiskerk (basilicale type) is in 1885 door Nic. Molenaar in neogotische stijl ontworpen en in 1935 vergroot door N. Molenaar jr. Het kerkgebouw is opgetrokken in baksteen op een bakstenen trasraam en voorzien van zich verjongende steunberen met afzaten. Op bepaalde plekken is natuursteen en rode verblendsteen ter decoratie toegepast. De met leien gedekte dakschilden worden op een aantal plaatsen doorbroken door kleine dakkapellen. De vensters, galmgaten en blindnissen hebben een spitsboogvormige beëindiging en zijn deels voorzien van traceringen. Het schip en de zijbeuken van de kerk tellen vier traveëen. De transepteinden worden bijna geheel door vijf in hoogte klimmende lancetvensters ingenomen. Het koor aan de oostzijde heeft een vijfzijdige koorsluiting. In de oksels tussen koor en transept zijn aanbouwen onder lessenaardak gezet. Aan de noordoostzijde bevindt zich de sacristie en de verbinding naar de pastorie. Tegen de zuidwestzijde van het middenschip bevindt zich de toren op een vierkante plattegrond van vier geledingen met zich verjongende steunberen, galmgaten en een ingesnoerde, leien gedekte achthoekige spits waarin in vier zijden drie boven elkaar geplaatste luikjes onder aangekapt tentdakje. De spits heeft een kruis met daarboven een torenhaan. Aan de westzijde bevindt zich in de toren de rechtgesloten ingang waarboven een in een spitsboog gevat, aantal vensters onder een hardstenen beeldhouwwerk in de kruin van de boog in haute-reliëf dat de Heilige Willibrordus voorstelt. Daarboven heeft het muurwerk een horizontale band in vierpasmotieven. De tweede geleding bevat voorts aan drie zijden een groot venster. De derde geleding is uitgevoerd met spitsboogvormige spaarvelden. De vierde geleding heeft aan elke zijde drie galmgaten. Tegen de westzijde van de toren is een traptorentje geplaatst, dat reikt tot de derde geleding.

Het interieur van de kerk is bepleisterd met uitzondering van de kruisribgewelven in middenschip en zijbeuken. Een aantal vensters is voorzien van gebrandschilderde ramen. In de doopkapel bevinden zich glazen van Geuer uit 1888. Het hoofdaltaar dateert grotendeels uit 1892. De niello's zijn vervaardigd door G.B. Brom en stellen onder andere het Laatste Avondmaal voor. Van belang zijn voorts onder meer het Maria-altaar en een luidklok met het opschrift `Amstelodamum 1744'.

Waardering

De R.K. kerk is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een neogotische kerk met fraai uitgevoerd en goed bewaard gebleven interieuronderdelen alsook een gaaf exterieur. De kerk is van belang als onderdeel van het oeuvre van architect Nicolaas Molenaar en vergroot door diens zoon. Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de opbloeiende rooms-katholieke geloofstraditie in Utrecht alsmede van situationele waarde vanwege de ligging in relatie tot het kerkhof, de processietuin en de uit dezelfde periode stammende pastorie.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520226. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Rooms-katholieke kerk

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1885
1885
exact
verbouwing
1935
1935
exact
zijschepen

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kruisbasiliek

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Molenaar, Nicolaas ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur