Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520385
Complexnummer
520383 - Het Hoekerland
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82768/29
Kadastrale aanduiding
Vreeland B 1305
Nigtevechtseweg 47, 3633 XR te Vreeland

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 2

De WAGENSCHUUR uit 1910, staat rechts achter de boerderij. Het is rechthoekig pand van één bouwlaag onder een zadeldak gedekt met gesmoorde Oudhollandse pannen en met de nok haaks op de weg. De houten bakgoot wordt gedragen door gesneden klossen. De windveren aan de voorzijde zijn voorzien van een geschulpte rand en makelaar. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in staand verband met een rollaag boven de venster- en deuropeningen. De dubbele en enkele deuren zijn opgeklampte deuren. De voorgevel (oostzijde) bevat twee getoogde gietijzeren roedenvensters op de begane grond en een roosvenster op de zolderverdieping. Er is een drietal ovale rozetankers aangebracht. De linkerzijgevel heeft van een links naar rechts een dubbele deur, een enkele deur, een rechthoekig gietijzeren roedenvenster en een enkele deur.

Waardering complexonderdeel 2

Het object is van cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een wagenschuur uit het begin van de twintigste eeuw. Tevens is de schuur van ensemblewaarde in ruimtelijke en functionele samenhang met de naastgelegen boerderij.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520383. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing