Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520397
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82770/166
Kadastrale aanduiding
Vreeland A 1717
Vreeland A 1484
Kleizuwe 131 A, 3633 AG te Vreeland
Kleizuwe 131, 3633 AG te Vreeland

Omschrijving

Inleiding

De DWARSHUISBOERDERIJ, genaamd Forthoeve, met bijbehorend ZOMERHUIS is in 1914 in Nieuw-Historiserende stijl gebouwd in opdracht van C.W.G. Cruijs naar ontwerp van de architect H.A.J. Hissink. Oorspronkelijk stond er op deze plaats een stolpboerderij met een zomerhuis. Het bestaande zomerhuis werd aangepast in de stijl van de nieuwe boerderij. Van de boerderij is het achterhuis aan de linkerzijde verbreed in de richting van het zomerhuis. Het zomerhuis heeft in de linkerzijgevel een drietal moderne samengestelde vensters gekregen en op het linker dakschild een grote dakkapel. De boerderij en het zomerhuis, die door een gazon en brede sloot van de weg gescheiden worden, liggen binnen de overplaats van de voormalige buitenplaats Breevecht.

Omschrijving

De deels onderkelderde dwarshuisboerderij op T-vormige plattegrond, bestaat uit één bouwlaag onder elkaar kruisende zadeldaken met overstek, gedekt met gesmoorde tuiles du Nord. Het voorhuis heeft een zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg en aan de voorzijde een Vlaamse gevel onder een steekkap haaks op het hoofddak. De goot aan de voorzijde wordt gedragen door gesneden schoren. Het achterhuis heeft een afgewolfd zadeldak van lagere goot- en nokhoogte dan het voorhuis. De gevels zijn boven een trasraam in klinkers afgesloten door een dubbele rollaag, opgetrokken in baksteen in staand verband. Boven de venster- en deuropeningen zijn strekken aangebracht. De topgevels zijn voorzien van een betimmering in vakwerkstijl. De enkele schuifvensters of gekoppelde schuifvensters binnen een kruiskozijn hebben een roeden bovenlicht en halve luiken. De voorgevel (zuidoostzijde) heeft een nagenoeg symmetrische indeling. Op de begane grond zijn drie gekoppelde schuifvensters geplaatst met rechts van het middelste venster een inpandig portiek met een roeden bovenlicht voorzien van een getoogd kalf. Onder het rechter venster bevindt zich een dubbel kelderlicht met diefijzers. Boven het middelste venster is een Vlaamse gevel opgetrokken met een enkel schuifvenster. Boven dit venster is een steen ingemetseld voorzien van het opschrift "herbouwd anno 1914". Aan weerszijden van de Vlaamse gevel is een dakkapel aangebracht met dubbele roeden draaivensters. De rechterzijgevel bevat een gekoppeld schuifvenster boven een dubbel kelderlicht en op de zolderverdieping een schuifvenster. In de zijgevel van het achterhuis zijn drie bolkozijnen met tweeruits vensters en luiken geplaatst.

De linkerzijgevel bevat op de zolderverdieping een schuifvenster. De gevel van het achterhuis is aan deze zijde gewijzigd.

De achtergevel heeft in het midden een verbrede dubbele schuifdeur met aan weerszijden een opgeklampte deur. Op de zolderverdieping is in plaats van een luik een modern dubbel roeden draaivenster met roeden bovenlicht geplaatst, geflankeerd door een gietijzeren stalvenster.

Rechts in het woonhuisgedeelte bevindt zich de kelder. Het interieur is onbekend.

Het zomerhuis links van de boerderij is een haaks op de weg gesitueerd éénlaags volume onder een zadeldak met in de voorgevel op de begane grond twee schuifvensters met roeden bovenlicht en een roeden schuifvenster in de geveltop, alle voorzien van halve luiken in overeenstemming met de vensters van de boerderij.

Waardering

De boerderij is van cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek en qua hoofdvorm en detaillering van het exterieur gaaf voorbeeld van een dwarshuisboerderij in Nieuw-Historiserende stijl gebouwd in 1914. Voorts is de boerderij van landschappelijke waarde vanwege de markante situering aan de Kleizuwe, waarbij het naastgelegen zomerhuis een toegevoegde waarde heeft voor het totale beeld.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1914
1914
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarshuisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hissink, H.A.J. ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur
Cruijs, C.W.G. ; Utrecht
opdrachtgever