Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520495
Complexnummer
520488 - 't Oude Kerkhof
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82719/109
Kadastrale aanduiding
Roermond B 5974
Tegenover Weg langs het Kerkhof 1, 6045 AN te Roermond

Omschrijving

Inleiding

Neo-gotische grafkapel van de familie Bongaerts. De kapel is tegen de kerkhofmuur aan de noordzijde van het kerkhof gesitueerd. Datering 1860. De bekendste telg uit het geslacht Bongaerts was ir. Max C.E. Bongaerts, hij was vele jaren lid van de Tweede Kamer en Minister van Waterstaat.

Omschrijving

Neo-gotische grafkapel is vrijwel geheel in natuursteen opgetrokken en afgedekt met een geknikt zadeldak met leien. Frontgevel met dubbele houten deur voorzien van houtsnijwerk in spitsboog- en vierpasmotief. Aan de benedenzijde is de deur voorzien van een decoratief smeedijzeren hekwerk. De deur bevindt zich in een spitsboogvormig geveldeel en wordt geflankeerd door twee hardstenen pilasters. In het spitsboogvormige vulstuk aan de bovenzijde van de deur een vierpasvormig glas-in-lood raam. Frontgevel loopt uit in topgevel met schouderstukjes en bekroond met een stenen kruisje. In de linker- en rechterzijgevel drie gekoppelde spitsboogvensters met glas-in-lood. Aan de bovenzijde van de vensters driepastracering. Achtergevel van de kapel aan de kerkhofmuurzijde bestaat uit gecementeerde baksteen voorzien van imitatievoegen.

Waardering

De grafkapel bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling in de architectuur van grafmonumenten op rooms-katholieke begraafplaatsen. De grafkapel bezit architectuurhistorische waarde wegens esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent de kapel aan de situering op het Oude kerkhof van Roermond en daarmee van belang voor het aanzien van de stad. De kapel is tenslotte van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520488. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafkapel(H) Katholieke begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1860
1860
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
stijlzuiver