Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520547
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82724/123
Kadastrale aanduiding
Roermond D 2595
Swalmerstraat 51, 6041 CW te Roermond

Omschrijving

Inleiding

De STADSVILLA, gelegen in de gesloten straatwand van de Swalmerstraat, is gebouwd in Neo-Renaissance stijl XIXB.

Rechts in het pand loopt een poort door het gebouw naar de achtergevel.

Omschrijving

De STADSVILLA heeft een meervoudige plattegrond in twee bouwlagen onder een schilddak met niet originele Hollandse dakpannen en nokschoorsteen.

De VOORGEVEL bestaat uit vijf traveeën, waarvan de twee buitenste breder zijn dan de overige. De twee traveeën worden begrensd door lisenen. Het pand heeft een opstand van rode baksteen in koppenverband met diverse speklagen en een gecementeerde plint met kleine ventilatieroosters. Verder bevinden zich in de gevel diamantkoppen en een gootoverstek op geprofileerde consoles. In de gevel bevinden zich hoofdzakelijk dubbele vensters met geprofileerde stijl en bovenlicht. De vensters in de buitenste traveeën zijn driedelig. Onder de vensters zijn nissen met halve bollen. In de eerste bouwlaag bevindt zich rechts een poort met een originele vierdelige deur met panelen, bloktanden en fronton, onder een getoogd bovenlicht. Het gevelvlak met de poort risaleert. Tussen de eerste en tweede bouwlaag is een brede cordonlijst. De twee buitenste vensters in de tweede laag liggen onder een driehoekig fronton, de vensters daartussen onder een getoogd fronton. De rechter travee eindigt in een dakkapel met klauwstukken en een geprofileerde lijst onder een fronton. De zijkanten zijn bekleed met bitumen.

De ACHTERGEVELS hebben een opstand van baksteen in kruisverband.

In de gevels bevinden zich originele tweedelige kozijnen met bovenlicht, gedeeltelijk met dubbel glas, hardstenen dorpels.

Geheel links ligt de achtergevel terug, hier bevindt zich de achteruitgang van de poort. Deze heeft een vierdelige deur met geslepen glas-in-lood en een roedeverdeling. In de tweede laag bevindt zich een dubbel venster met bovenlicht.

Tegen de ZIJGEVEL tussen beide achtergevels is een klein portaal onder een dakschild vóór een entree geplaatst en een rookkanaal. In deze zijgevel bevindt zich nog een venster.

De rest van de ACHTERGEVEL bestaat uit vier traveeën en dubbele vensters en tuindeuren met getoogde bovenlichten, allen met dubbel glas. In het dakvlak is een dakraam geplaatst.

Geheel rechts is een volume van één laag met dubbele tuindeur onder een plat dak. Deze sluiten aan op een schuurtje ,et schilddak en een venster.

De achtertuin wordt omgeven door een TUINMUUR.

De STRUCTUUR van het INTERIEUR is in hoge mate in tact hetgeen blijkt uit de situering van gang, trappenhuis en kamers.

Het pand heeft rechts een poort die door het pand heen gaat, langs de entree tot de woning. Het pand bezit zeer rijke interieuronderdelen.

WAARDEVOLLE INTERIEURONDERDELEN zijn onder meer het interieur van de poort met nissen en pilasters, de voordeur met geslepen glas onder getoogd bovenlicht met hekwerk en de hal met diverse ornamenten, waaronder karyatiden, de originele gangtegels en lambrisering.

Waardering

De STADSVILLA aan de Swalmerstraat te Roermond bezit architectuurhistorsiche waarden vanwege het belang van het pand voor de geschiedenis van de architectuur, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en vanwege het materiaalgebruik en rijke ornamentiek, met name in de voorgevel en het interieur. De ensemblewaarden van het pand worden bepaald door de betekenis van het object voor de situering in de Swalmerstraat en het pand is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad Roermond. Het pand is verder van belang vanwege de hoogwaardige gaafheid en is tevens van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving aan de Swalmerstraat. Tot slot is het pand van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarden, de gaafheid en de architectuurhistorische zeldzaamheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Stadsvilla

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Stadsvilla

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver