Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520747
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82705/31
Kadastrale aanduiding
Bergen Noord-Holland A 873
Raadhuisstraat 2, 1861 KS te Bergen (NH)

Omschrijving

Inleiding

(Voormalig) WOONHUIS uit omstreeks 1850 in eclectische trant met invloeden van het neo-classicisme en de chaletstijl.

Het pand is gesitueerd tegenover de Ruinekerk en op de splitsing van de Raadhuisstraat en de Hoflaan, in het van rijkswege beschermde dorpsgezicht van Bergen.

Omschrijving

Het pand heeft een nagenoeg rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag en een zolderverdieping onder een naar verhouding fors schilddak met gesmoorde Hollandse pannen, waarvan de noklijn haaks op de Raadhuisstraat ligt. De witgepleisterde gevels hebben een fries met bloklijst onder een geprofileerde gootlijst. Overwegend T-schuifvensters met afgeronde bovenhoeken.

In de voorgevel (N) rechts twee vensters en helemaal links de entree met paneeldeur en een levensboom in het bovenlicht. Rechts naast de deur een iets verdiept liggend vertikaal geplaatst ellipsvormig venster met sierroedenverdeling. In het dakschild een forse houten dakkapel onder zadeldakje met makelaars en een fraai gezaagde daklijst. Naast de hoekpilasters wangen met een geschilderd voluutmotief. Het Palladiaanse venster in de dakkapel heeft afgeronde bovenhoeken, het middelste is voorzien van een T-schuifraam. Voor deze gevel is de gemetselde stoep met zwarte en witte vierkante tegels belegd.

In de rechter zijgevel (W) links drie vensters en een paneeldeur met bovenlicht en rechts een grote plat afgedekte driezijdige erker met dubbele glasdeur en in de schuine zijden T-vensters. In het midden van het dakschild een forse houten dakkapel onder zadeldak met makelaar en decoratief gezaagde daklijst. De dakkapel bevat twee vensters met openslaande ramen onder getoogd bovenlicht en in de geveltop een roosvenster. De achtergevel (Z) gaat grotendeels schuil achter de latere uitbreiding van het dorpshuis. In het dakschild een derde houten dakkapel onder zadeldak met makelaar, decoratief gezaagde daklijst en recht gesloten Palladiaans venster. De linker zijgevel (O) is niet zichtbaar.

Waardering

Het 19de-eeuwse (voormalige) woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als grotendeels gaaf en representatief voorbeeld van een van fraaie detailleringen voorzien woonhuis in eclectische trant met neo-classicistische stijlkenmerken, beeldbepalend gesitueerd in het beschermde dorpsgezicht van Bergen.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1850
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden