Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521263
Complexnummer
521262 - Klooster/kapel
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82663/37
Kadastrale aanduiding
Veghel G 3449
Deken van Miertstraat 8, 5461 JN te Veghel

Omschrijving

Inleiding.

Het U-vormige KLOOSTER met RECTORAAT werd gebouwd in 1869-1872 naar ontwerp van P.J.H. Cuypers in een voor kloosters gebruikelijke zakelijke Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl met invloeden van Neo-Renaissance.

Omschrijving.

Het U-vormig kloostercomplex is geheel uitgevoerd in baksteen en heeft een samengesteld mansardedak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn voorzien van een iets uitstekende plint met een natuurstenen afdekrand en worden verlevendigd door geel geschilderde speklagen. De gevels hebben een verticale geleding door lisenen, aan de bovenkant afgesloten met een tandlijst. De middenvleugel heeft een drie traveeën breed middenrisaliet, drie lagen hoog onder een haaks zadeldak. Dit gedeelte doorsnijdt de langsvleugel en is ook aan de achterzijde herkenbaar. In het midden van het dak is een klein torentje met spits geplaatst. Aan weerszijden van de risaliet is de middenvleugel vijf assen breed en twee lagen hoog. Aan de uiteinden zijn haakse vleugels, iets naar voren ten opzicht van de middenvleugel geplaatst. De eindgevels daarvan zijn drie lagen hoog en drie assen breed. De topgevels van zowel eindgevels van de haakse vleugels als van de middenrisaliet worden bekroond door neo-renaissancistisch gevormde topgevels. De topgevels aan de uiteinden hebben gepleisterde velden met een omlijsting. Daarbinnen is in reliëf "ANNO DNI" en "MDCCCLXXII" weergegeven.

Op de begane grond zijn achtruits ramen aangebracht, op de verdiepingen zijn het zesruits ramen. Alles voorzien van kunststof kozijnen. In de segmentbogen boven de ramen worden de rode bakstenen afgewisseld met geel geverfde bakstenen. Bovendien hebben de boogvelden van de ramen met rondbogen (op de eerste en tweede verdieping van de middenrisaliet en eerste verdieping en in het midden van de tweede verdieping op de kopse gevels, de rest is voorzien van segmentbogen) een mozaïek patroon uitgevoerd in geel geverfde stenen. Onder de ramen zijn hardstenen vensterbanken, doorlopend in waterlijsten aangebracht. De deur in het midden bevindt zich in een klein portiek, ervoor is een natuurstenen trapje geplaatst. De rechterzijvleugel is ingekort tot vier traveën ten gunste van de nieuwbouw vleugel. Het linkergedeelte is elf vensterassen lang. De ramen van de zijgevels en achtergevel zijn hetzelfde als die in de voorgevel. In de achtergevel, in het midden van de langsvleugel bevindt zich een blokvormige uitbouw onder zadeldak (achterkant van de middenrisaliet). In de hoeken tussen langs- en dwarsvleugels staan ronde traptorentjes met spits. De achterkant van de zijvleugels zijn voorzien van een getrapt fries in de topgevel.

In het interier van het klooster is de indeling van gangen met kamers bewaard gebleven. De oude buitenmuur, rechts, nu binnenmuur tussen oud- en nieuwbouw is zichtbaar gebleven. De inrichting en aankleding zijn gemoderniseerd.

Waardering.

Het klooster is van algemeen belang, vanwege de cultuurhistorische waarde, het is een uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk opkomst en bloei van de katholieke congregaties en is tevens een voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de detaillering, de bouwstijl en plaats die het gebouw inneemt in het oeuvre van de architect Cuypers. Het is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521262. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Klooster Fransiscanenklooster (Met rectoraat) - Orde der Franciscanessen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1869
1872
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Cuypers, P.J.H. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur