Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521395
Complexnummer
517499 - Kerkeveld
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82634/51
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Cuijk P 1579
Bij Kerkeveld 2, 5437 BH te Beers NB

Omschrijving

Inleiding

Aan de zuidzijde van de R.K. H.Lambertuskerk te Beers staat op het kerkhof het GRAFKRUIS van H. Barten, daterend uit omstreeks 1889.

Omschrijving

Het hardstenen grafkruis heeft enkelvoudig gelobde kruisarmen. Op het kruis de inscriptie: "J.H.Z. / Bid voor / de ziel / van zaliger / Hermina Barten / dochter van / wijlen Antoon / Barten, en Anna Maria Coenen / geb. te Beersden 27 februari 1807 aldaar tijdig / voorzien van de H. sacramenten overl. den 8 october / 1889 in den ouderdom van 82 jaren / 7 maanden en / 11 dagen / R.I.P.".

Waardering

Het grafkruis is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme en de daarmee samenhangende devoties in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft architectuurhistorisch belang door de bijzondere vormgeving en detaillering. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van Beers. Het is van belang vanwege de typologische zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517499. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Calvarieberg

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1889
1889
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing