Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521838
Complexnummer
521837 - Complex Vaartje 29
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82780/86
Kadastrale aanduiding
Waspik O 293
't Vaartje 29, 5165 NA te Waspik

Omschrijving

Inleiding

DIENSTWONING no. 29, opgetrokken in een sobere streek-eigen bouwtrant, behorend bij een voormalige hooiperserij, welke na een brand in 1927 geheel is vernieuwd. In 1779 gesticht als de handel in fourage en hooiperserij Joh. Vermeulen en Zoon, later fa. De Roon-Boezer. Thans opslagloods en transportbedrijf Boezer.

Omschrijving

Eenlaags woonhuis, opgetrokken uit machinale baksteen onder mansardedak, met overstek, met kruispannen gedekt. Voorgevel met plint in profielsteen, middenrisaliet met hoeklisenen en brede ramen met vereenvoudigde indeling onder segmenttogen. Entree met originele voordeur in portiek. Dakkapel met hoekpilasters en rondboograam met bovenlicht met kleine roedenverdeling.

De linker en rechter zijgevel met vereenvoudige ramen beneden en boven twee zesruits schuiframen. Tegen de eenvoudige achtergevel een serre onder plat dak.

Waardering

De dienstwoning is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de dienstwoning in het algemeen; het heeft ensemblewaarden wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid; gaafheid/herkenbaarheid: het is van belang wegens de gaafheid van het exterieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521837. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden