Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522063
Complexnummer
522061 - boerderijcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82958/49
Kadastrale aanduiding
Elburg B 1138
Stoopschaarweg 9, 8081 PE te Elburg

Omschrijving

Omschrijving

De vrijstaande hoofzakelijk houten, zwartgeteerde WAGENSCHUUR ligt aan de noordzijde van de boerderij en bezit een rechthoekige plattegrond waarbij de voorgevel naar het zuiden is gericht. De nok van het met riet gedekte dak is evenwijdig aan die van de boerderij gesteld. De schuur bezit een omlopend schilddak met een aan de voorzijde korter dakschild. De VOORGEVEL bestaat uit twee dubbele opgeklampte draaideuren van verticale plankendelen. Op de hoeken van de gevel is een kleiner opgeklampt deurtje geplaatst onder een gedeeld raampje. De rechterhoek is deels uitgevoerd in metselwerk, dat in de rechterzijgevel is doorgetrokken.

De LINKER ZIJGEVEL is blind uitgevoerd. De ACHTERGEVEL is op een lichtgetoogd stalraampje in het linker gedeelte van de gevel na, dat van metselwerk is voorzien, blind uitgevoerd. De RECHTER ZIJGEVEL is zoals aangegeven geheel in metselmerk (kruisverband) uitgevoerd en bevat drie kleine varkensstaldeurtjes.

De schuur doet dienst als wagenschuur en bezit in het INTERIEUR vier ankerbalkgebinten.

Waardering

WAGENSCHUUR maakt onderdeel uit van het complex met boerderij en bakhuis.

- Van architectuurhistorische waarde vanwege de uiterlijke verschijningsvorm \tvan de bijna geheel in planken opgetrokken schuur.

- Van stedenbouwkundige waarde in relatie tot de overige complex-onderdelen.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de oorsprong die tot de eeuwwisseling \tteruggaat en samen met de overige gebouwen het beeld van wonen en werken op de boerderij levendig houden.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522061. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing