Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522288
Complexnummer
522285 - Woonhuiscomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82978/105
Kadastrale aanduiding
Dordrecht F 1757
Bij Wolwevershaven 34, 3311 AW te Dordrecht

Omschrijving

Inleiding

FOLLY behorende bij het woonhuiscomplex Wolwevershaven 34. Het complex bestaat uit een woonhuis uit 1895-1896 in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance met in de achterliggende stadstuin een door middel van een galerij met het huis verbonden tuinkoepel in Eclectische stijl en een waarschijnlijk oudere, als schuurtje dienende, achter in de tuin tegen een muur staande folly. Dit object is gebouwd in een aan de Engelse Landschapsstijl verwante rustieke stijl. De folly is waarschijnlijk het restant van een oudere tuinaanleg.

Omschrijving

De folly bestaat uit een éénlaags, deels met lavasteen bekleed cementstenen gebouwtje. In de naar de tuin gerichte gevel van de folly staat een vierruitsvenster met houten kozijn. In de linker zijgevel staat een houten deurtje. Langs de dakrand zijn lavasteen plantenbakken geplaatst, het balkon heeft een balustrade van kruiselings geplaatste imitatie boomstammen van cementsteen.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse folly is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, de cultuurhistorische en de ensemblewaarde.

-\tDe folly is van cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een laat negentiende-eeuwse folly in een stadstuin in de historische binnenstad van Dordrecht.

-\tDe folly is van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving in Engelse landschapstijl en vanwege de bijzondere, rustieke materiaaltoepassing.

-\tDe folly heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de tuin, het woonhuis en de tuinkoepel.

-\tDe folly is ook van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

-\tDe folly heeft tevens zeldzaamheidswaarde als een van de weinige in Nederland bewaard gebleven follies in in rustieke stijl.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522285. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Folly

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing
Engelse landschapsstijl

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Onbekend ; Zuid-Holland
overig ambachtsoort