Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522322
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82972/128
Kadastrale aanduiding
Dordrecht E 894
Keizershof 14, 3311 JP te Dordrecht
Keizershof 16, 3311 JP te Dordrecht
Keizershof 18, 3311 JP te Dordrecht

Omschrijving

Inleiding

SIGARENFABRIEK uit 1896 naar ontwerp van A. van Kamen, de toenmalige eigenaar van de fabriek. Het pand is gebouwd in de stijl van het Eclecticisme. De fabriek ligt aan de Kalkhaven in de historische binnenstad van Dordrecht in het beschermd stadsgezicht.

N.B Het interieur van de fabriek is behoudens de constructie grondig gewijzigd. De linker deurpartij is vernieuwd

Omschrijving

Sigarenfabriek opgebouwd uit een staalconstructie over vier bouwlagen met houten vloeren en een plat dak. De buitenmuren zijn opgetrokken in baksteen.

De drieassige voorgevel heeft uitgemetselde pilasters en een geprofileerde daklijst op klampen met daarin opgenomen de lijstbekroning van de pilasters. Onder de lijst een versierd fries. Direct onder de pilasterbekroningen bevinden zich sierlijke muurankers.

Op de begane grond drie identieke entreepartijen met gestucte deuromlijstingen waarin een deur met zij- en bovenlichten onder een segmentboog zijn gevat. Op de verdiepingen telkens grote drielichten met T-vensters. Op de eerste verdieping zijn deze geplaatst onder gekoppelde rondbogen met sluitstenen, op de tweede verdieping onder een segmentboogreeks met sluitstenen. De vensters van de vierde bouwlaag worden bekroond met een rechtgesloten lijst met sluitstenen.

Ter hoogte van de verdiepingsvloeren bevinden zich reeksen muurankers.

Waardering

De sigarenfabriek is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde.

- de sigarenfabriek heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere ontwerp en de detaillering. Het betreft een goed voorbeeld van een monumentaal fabrieksgebouw in Eclectische stijl.

- de sigarenfabriek heeft cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een sigarenfabriek van rond de eeuwwisseling.

- de sigarenfabriek is van stedenbouwkundig belang als een bijzonder onderdeel van de gevelwand aan de Kalkhaven gelegen binnen de historische binnenstad van Dordrecht.

Het pand is gaaf in hoofdvorm en detaillering van het exterieur.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Sigarenfabriek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1896
1986
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kamen, A. van ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur