Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522326
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82972/142
Kadastrale aanduiding
Dordrecht E 112
Prinsenstraat 67, 3311 JS te Dordrecht

Omschrijving

Inleiding

WINKELWONING uit circa 1900 in de stijl van de Art-Nouveau. Het pand staat in een gesloten gevelwand in de historische binnenstad van Dordrecht en valt binnen het beschermd stadsgezicht.

Omschrijving

Winkelwoning over twee bouwlagen, opgetrokken in baksteen en afgesloten door een zadeldak bedekt met Hollandse pannen. De centraal geplaatste dakkapel heeft een steekkap gedekt met leien in Maasdekking. De voorgevel heeft op de begane grond een segmentboogvormige winkelpui in hardsteen en glas, met een getorste trekstang. De gevel is verlevendigd met hardsteen onderdelen en gestucte sluit- en aanzetstenen. Ter hoogte van de verdieping heeft de gevel hoeklisenen. De segmentboog van de pui heeft een hardstenen sluitsteen waarin het monogram J v/d R. In de boog is met gouden letters 'Vleeschhouwerij' gehakt. Links dubbele houten deuren met een pseudo stolpnaald en siersmeedwerk voor de ruiten waarin hakbijltjes zijn verwerkt. Rechts een grote etalageruit met een hardstenen plint. In de deurstijl tussen winkelruit en deur is een ossenkop verwerkt. Op de verdieping twee schuiframen met glas-in-lood bovenlichten. Hardstenen onderdorpels met gestucte sluitstenen. De kozijnen zijn geplaatst onder geblokte segmentbogen met in de boogtrommels siermetselwerk en met Art Nouveau stucomlijstingen. Centraal in de dakrand een dakkapel met rondboograam, waarvan de boog met een gestucte rand is omlijst. De kapel heeft een gestucte dakrand met decoraties. Aan weerszijden van de dakkapel twee gekoppelde rondboognisjes met siermetselwerk en een geprofileerde daklijst.

Waardering

De winkelwoning is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde.

- De winkelwoning heeft cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een vroeg twintigste eeuws winkelwoonhuis in de historische binnenstad van Dordrecht, die de negentiende-eeuwse industriële en economische groei van de stad representeert.

- De winkelwoning heeft architectuurhistorische waarde vanwege het karakteristieke ontwerp en de bijzondere detaillering.

- De winkelwoning heeft stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de historische binnenstad van Dordrecht.

- Het pand is gaaf in hoofdvorm en detaillering van het exterieur.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Onbekend ; Zuid-Holland
overig ambachtsoort