Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522333
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82972/161
Kadastrale aanduiding
Dordrecht H 3025
Steegoversloot 261, 3311 PN te Dordrecht

Omschrijving

Inleiding

Waarschijnlijk in 1869 in een voor de bouwtijd gangbare Eclectische stijl gebouwd WOONHUIS van het type herenhuis. Het betreft de samenvoeging van twee panden achter een voorgevel uit ca. 1869. Het linker pand dateert eveneens uit 1869, het rechter pand heeft een veel oudere kern. In 1908 zijn bij een verbouwing door de Dordtse architect Carel Tenenti wederom een aantal vertrekken aaneengeschakeld. Het achterhuis van het rechter pand is in 1944 door een bominslag vernietigd en in 1945 herbouwd. Bij de verbouwing in 1945 heeft ook een inwendige verbouwing plaats gevonden door architect P.G. Willemsen. In 1952 werd door architect van Bilderbeek een inwendige verbouwing verricht. Het huis is aan de linker zijde verbonden met een eveneens in 1869 gebouwd hoekpand en maakt deel uit van een gesloten gevelwand in het beschermde stadsgezicht van Dordrecht.

Omschrijving

Het drie bouwlagen hoge woonhuis bestaat uit een samenvoeging van twee panden achter een voorgevel uit ca. 1869 die geheel is opgetrokken in gepleisterde baksteen boven een hardstenen plint. Het linker pand dateert uit 1869, het rechter is een ouder pand. Inwendig, aan de kaphoogte en in de achtergevels is het vloerniveauverschil tussen de panden nog afleesbaar. Het dak dat uit 2 delen bestaat gaat schuil achter de kroonlijst en bestaat inwendig uit een sporenkap met eiken kromstijlgebint op het voorhuis van het rechter pand, en een kap met Philibertspanten op het linker pand.

De vrijwel symmetrische, vierassige voorgevel is voorzien van getoogde, binnen geprofileerde omlijstingen staande gevelopeningen en hoeklisenen met spaarvelden. De door schijnvoegen verlevendigde onderste bouwlaag bevat een niet oorspronkelijke, boven een hardstenen drempel staande deur onder een met glas-in-lood ingevuld bovenlicht. De twee venster links en het vensters rechts van de deur staan boven hardstenen onderdorpels en zijn voorzien van kruisramen onder met glas-in-lood ingevulde bovenlichten. De boven een geprofileerde cordonlijst staande borstwering onder de vensters van de de eerste verdieping hebben eenvoudige versieringen. De vensters bevatten T-ramen, waarvan de bovenramen zijn ingevuld met glas-in-lood. Ze staan achter gietijzeren Franse balkonnetjes. De lage vensters van de tweede verdieping bevatten tweeruits ramen en staan eveneens achter Franse balkonnetjes van gietijzer. Het entablement is verkropt over de lisenen en is voorzien van negen decoratieve consoles die een geprofileerde kroonlijst ondersteunen. Het entablement is evenals de hoogte van de gevelopeningen identiek aan dat van het in 1869 gebouwde linker buurpand, waarmee het een sterke samenhang heeft.

De achtergevel van het rechter volume is een van oorsprong twee-assige lijstgevel, die alszodanig alleen nog op de derde verdieping herkenbaar is. De achtergevel van het linker pand is een twee-assige tuitgevel, die op de begane grond gewijzigd is.

In het interieur zijn onder meer van belang in de entreehal boven de hoofdentree een glas-in-lood bovenlicht, een witmarmeren vloer en marmeren lambrizering, een stucplafond met gestileerde bijmotieven en een kooflijst met bloemmotief en een tochtdeur met roedenverdeling. In het huis bevinden zich nog diverse paneeldeuren met bijbehorende omlijsting. Onder het rechter pand een kelder met plavuizen. Boven het trappenhuis in het rechter pand een daklicht voorzien van roedenverdeling en glas-in-lood met geometrische motieven. Op de verdieping in het vertrek links voor een roodmarmeren schouw met witmarmeren consoles en een eenvoudig stucplafond met bloemotief. In het vertrek linksachter een betegelde schouw in Art Déco-trant.

Waardering

Het negentiende-eeuwse woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, de cultuurhistorische, de stedenbouwkundige en ensemblewaarde.

-\tHet woonhuis is van cultuurhistorisch belang als een goed voorbeeld van een representatief negentiende eeuws woonhuis voor de gegoede burgerij in de historische binnenstad van Dordrecht.

-\tHet woonhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende vormgeving en detaillering.

-\tHet woonhuis heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde als een belangrijk onderdeel van de bebouwing aan de Steegoversloot in het beschermde stadsgezicht en vanwege de nauwe samenhang met de buurpanden.

-\tHet pand is ook van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1869
1869
exact
verbouwing
1945
1945
exact
verbouwing
1908
1908
exact
verbouwing
1952
1952
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Tenenti, C. ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur
Bilderbeek, B. van ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur