Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522343
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82974/166
Kadastrale aanduiding
Dordrecht E 770
Voorstraat 475, 3311 CV te Dordrecht

Omschrijving

Inleiding

Omstreeks 1885 gebouwd WINKEL-WOONHUIS, met een laat negentiende-eeuwse gevel voor een pand met een oudere kern. De symmetrische lijstgevel is gebouwd in een voor de bouwtijd gangbare stijl van het Eclecticisme. Het pand is inwendig verbouwd. De oudere achtergevel staat direct aan de Voorstraathaven. De voorgevel van het pand maakt deel uit van een gesloten gevelwand in het beschermde stadsgezicht van Dordrecht.

Omschrijving

Het winkel-woonhuis heeft een geheel symmetrische voorgevel met een in diverse bouwmaterialen opgetrokken winkelpui, waarboven twee bouwlagen van schoon metselwerk met accenten van gepleisterde baksteen. De pui heeft een plint van zwart geschilderde hardsteen. In het midden een deur met onder meer een begroken fronton en voluten, geflankeerd door smalle houten pilasters versierd met reliëfdecoraties waaronder bollen en kapiteeltjes. Boven de deur een geprofileerd kalf en bovenlicht. De hoeken van de pui worden geaccentueerd door op hoekblokken staande, gecanneleerde halfzuilen met composietkapitelen boven een rechthoekig basement. De etalageramen bevatten voluutmotieven in de buitenste bovenhoeken. Aan weerszijden van de vlakke puibalken bevinden zich gebeeldhouwde houten leeuwenkoppen, die de bekroning vormen van de kapitelen. De ter hoogte van de halfzuilen gekorniste borstwering tussen de vensters en de cordonlijst van de eerste verdieping is gepleisterd en voorzien van Renaisance motieven. De drie rechtgesloten vensters met schuiframen staan tussen met speklagen geaccentueerde penanten en onder driepassen met sluit- en aanzetstenen. De boogtrommels boven de buitenste vensters zijn ingevuld met reliëfs van onder meer een schaal met bloemen. De middelste bevat een in een medaillon gevatte, gehelmde kop. De eerste verdieping heeft aan weerszijden een hoekliseen, die wordt bekroond door een Ionisch kapiteel. Deze is tevens de aanzet van een grote, uitgemetselde driepasboog met sluit- en aanzetstenen. In het midden hiervan staat een rondboogvenster, eveneens met hoek, sluit- en aanzetstenen. De gevel wordt afgesloten door een verhoogd entablement en klauwstukken. De klauwstukken aan weerszijden van de smallere middenpartij staan boven een geprofileerde deklijst. Het entablement heeft een uitkragende kroonlijst, die rust op bewerkte klossen en onder meer is voorzien van guttae en omlijste panelen in de architraaf.

De waarschijnlijk oudere, in schone baksteen opgetrokken achtergevel grenst aan de Voorstraathaven en is voorzien van onder getoogde strekken staande vensters en schieters. De hoge, smalle gevel heeft op begane grondniveau een licht getoogd venster met zesruits raam en rechts ervan een klein rechthoekig venstertje. Op de eerste verdieping twee getoogde vensters met T-ramen. Daarboven een rechtgesloten venster met tweeruits raam. De geveltop bevat een rond venster met stalen raam en is voorzien van door deklijsten afgedekte smalle schouders en een kleine tuit.

Het pand is inwendig verbouwd.

Waardering

Het winkel-woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde.

-\tHet pand heeft cultuurhistorische waarde vanwege de voorgevel, die een bijzondere uitdrukking is van een typologische ontwikkeling in de woon-winkelarchitectuur.

-\tHet pand heeft architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van laat negentiende-eeuwse winkelarchitectuur met een representatief karakter, vanwege de kwaliteit van het ontwerp van de voorgevel en vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de detaillering.

-\tHet pand heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde als een bijzonder onderdeel van een gesloten gevelwand in het historische stadshart van Dordrecht.

-\tDe gevel is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1885
1885
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Onbekend ; Zuid-Holland
overig ambachtsoort