Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522351
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82975/11
Kadastrale aanduiding
Dordrecht F 2888
Wolwevershaven 3, 3311 AV te Dordrecht

Omschrijving

Inleiding

WOONHUIS uit 1896 in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance. In 1909 is het pand rechtsachter, op het belendende perceel, uitgebreid met een nieuwe keuken en bergplaats.

NB In 1949 is ter plaatse van de tuin, rechts van het huis, een garage gebouwd.

Omschrijving

Het woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken in rode baksteen. Het pand heeft een kelder, twee bouwlagen en een kaplaag onder een afgeknot schilddak bedekt met kruispannen. Links twee gemetselde schoorstenen. Rondom een geornamenteerde ijzeren dakbalustrade. Houten daklijst op consoles. Het woonhuis heeft rechthoekige schuifvensters met houten kozijnen.

De voorgevel (zuid) is gemetseld in rode strengperssteen en heeft een gestucte plint met twee ventilatieroosters. Gestucte deur- en raamomlijstingen met kroonlijsten op consoles met triglyfen. Over de gehele gevel gestucte speklagen die in de linkerzijgevel doorlopen.

De voorgevel heeft drie traveëen waarvan de rechter iets terugligt. Hier bevindt zich het entreeportiek bereikbaar via drie hardstenen treden. Het portiek heeft gestucte wanden met schijnvoegen en vloertegels met ingelegde decoraties die per vier één patroon vormen. Paneeldeur met twee ruitvormige vensters met frontons en een bovenlicht met diagonale roedenverdeling. Kalf met eierlijstje. De deuromlijsting wordt bekroond door een samenstel van twee pilasters en een fronton, waarin het jaartal 1896 in beslagwerk.

De beide vensters op de begane grond hebben bovenlichten met glas-in-lood en worden bekroond door een rondboogvormig fronton. In de boogtrommels stucwerk met in reliëf neorenaissance motieven.

Op de verdieping vensters met glas-in-loodbovenlichten, geplaatst in gestucte raamomlijstingen met gekorniste kroonlijstjes. Hierboven een fries van met motieven beschilderde tegels en een houten daklijst die rust op consoles met triglyfen. Hierboven een attiek met op de hoeken pironnen doorbroken door een dakkapel met T-venster en glas-in-loodbovenlicht. De dakkapel heeft aan weerszijden gestucte pilasters waarop een rondboogvormig fronton rust met een Mercuriuskopje in de sluitsteen omrand met witte verblendsteen. De kapel wordt bekroond met een ijzeren piron. Rechts in de kap een dakhuisje met piron.

De linker zijgevel (west) heeft gestucte speklagen. De rechter zijgevel is blind.

De achtergevel (noord) grenst direct aan de Oude Maas. Op de begane grond een T-venster en een deur met zij- en bovenlichten, op de eerste verdieping een raam en een deur en op de tweede verdieping twee T-vensters.

Het interieur bevat ondermeer de volgende oorspronkelijke onderdelen; een tochtportaal en gang met marmeren vloeren en lambrizering van geperste tegels in Art Nouveaustijl. Geëtst glas in tochtdeur met de initialen F.V. en de signatuur van J. Broere uit Rotterdam. Volledig betegelde keuken uit 1906 met gesjabloneerde randen, ovenafvoer met schildpadtegels en ingebouwde kasten. Scheluwetrap met betegelde muur.

Waardering

Uit 1896 daterend woonhuis in Neo-Hollandse Renaissancestijl van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt, alsook van belang vanwege ensemblewaarde met de panden aan een van de voornaamste binnenhavens van Dordrecht.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1896
1896
exact
verbouwing
1909
1909
exact
verbouwing
1949
1949
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Onbekend ; Zuid-Holland
overig ambachtsoort