Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522369
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82974/38
Kadastrale aanduiding
Dordrecht G 1229
Steegoversloot 22, 3311 PP te Dordrecht
Steegoversloot 24, 3311 PP te Dordrecht

Omschrijving

Inleiding

Vroeg twintigste-eeuwse WINKELWONING (ca. 1905) met de stilistische kenmerken van de Art Nouveau. De winkel met bovenwoning maakt deel uit van een gesloten gevelwand, die onderdeel is van het beschermde stadsgezicht van Dordrecht. Het inwendige van het pand en de achterzijde zijn niet meer in oorspronkelijke staat.

Omschrijving

De winkelwoning is twee en een halve bouwlaag hoog en opgetrokken in baksteen, met een voorgevel in verblendsteen, geglazuurde baksteen en terugliggende velden van gepleisterde baksteen. Het pand wordt door een met Hollandse pannen gedekt zadeldak afgesloten.

De symmetrische voorgevel heeft een tussen verblendstenen hoekpenanten staande, uit hout en glas samengestelde in blauwe tinten geschilderde pui, die geen dragende functie heeft. De sierlijke, transparante pui bevat tussen geprofileerde posten met hardstenen of aangesmeerde neuten staande, openslaande deuren met panelen en glas tussen gebogen traceringen en een gewelfde bovenkant die aansluit op een geprofileerd, over de gehele breedte van de pui doorgetrokken kalf. De vensters aan weerszijden sluiten volledig aan op de deuren en vormen er een eenheid mee, evenals de bovenlichten met opaak glas. De verdieping bevat twee, tussen geglazuurde neggen met kraalprofiel staande vensters met gedeelde bovenlichten boven een gewelfde wisseldorpel. De gewelfde bovenlichten staan achter kleine, houten zonweringen. De vensters staan onder zich naar buiten toe verjongende segmentbogen van schone verblendsteen en een deels gepleisterde overspanningsboog, die is verbonden met het venster van de zolderverdieping. Het betreft een rondboogvenster met gewelfde wisseldorpel, aan weerszijden een decoratief opgevatte attiek en erboven een topgeveltje met geprofileerde deklijst en driekwart-ronde bekroning.

Waardering

De winkelwoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde.

-\tHet pand heeft cultuurhistorische waarde als een schakel in de typologische ontwikkeling van de winkelarchitectuur.

-\tHet pand heeft architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van winkelarchitectuur in de stijl van de Art Nouveau is, waarbij de pui en de gevel als een stilistische eenheid zijn opgevat.

-\tHet pand heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde omdat de voorgevel een bijzonder onderdeel is van een gesloten gevelwand in het historische stadshart van Dordrecht.

-\tHet pand is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van de voorgevel.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1905
1905
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Onbekend ; Zuid-Holland
overig ambachtsoort