Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522494
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82694/106
Kadastrale aanduiding
's-Hertogenbosch G 6913
Markt 12, 5211 JX te 's-Hertogenbosch

Omschrijving

Inleiding.

Het voormalig WINKEL-WOONHUIS is in 1912 gebouwd in Art Nouveaustijl naar ontwerp van de architect T.H.J. Pastoor. De fundamenten, kelders en zijmuren dateren van veel vroeger. Het pand heeft een prominente ligging als hoekpand van het bouwblok midden op de markt in het centrum van de stad. Het winkelgedeelte is nu in gebruik als café. Het woonhuis heeft enige tijd dienst gedaan als pension. Omstreeks 1975 is het interieur van het woonhuis ingrijpend gewijzigd.

Omschrijving.

Het hoekpand op rechthoekig grondplan met afgeschuinde hoek is drie bouwlagen hoog en heeft schilddaken met een plat dak. Aan de oostzijde, ingebouwd in het bouwblok, kent het enkele uitbouwen met dezelfde hoogte. De afgeschuinde hoek loopt uit in een topgevel, evenals de linkertravee van de westgevel. De laatste topgevel is vereenvoudigd. De gevels zijn opgetrokken uit gele verblendstenen met decoraties van lichtblauwe bricornastenen. De geprofileerde hardstenen plint is voorzien van decoraties in de deurposten. De dorpels boven de vensters zijn van zandsteen. De houten erker op de eerste verdieping van de afgeschuinde hoek wordt gesteund door zandstenen kraagstenen. Boven de erker is een gietijzeren balkon aangebracht. Eenzelfde balkon bevindt zich in de middelste travee van de westgevel, op dezelfde verdieping. De vensters op de eerste en tweede verdieping zijn voorzien van openslaande ramen onder bovenlichten met kleine roedenverdeling. De dakschilden zijn belegd met leien in Maasdekking en voorzien van drie dakkapellen met zinken schilden.

De kelders van het pand dateren gedeeltelijk uit de vijftiende en zestiende eeuw. Een gedeelte heeft een tongewelf, andere delen hebben een betondek boven troggewelfjes op ijzeren I-profielen uit 1912. Het interieur van de winkel is in later tijd gewijzigd. Ook de indeling van het woonhuis is omstreeks 1975 gewijzigd.

Waardering.

Het winkel-woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als representant van het grootstedelijke type woonhuis-winkel uit het begin van de twintigste eeuw. Het heeft architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van Art Nouveau-architectuur en vanwege de harmonieuze vormgeving. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste materialen, waaronder de verblendstenen, de bricornastenen, het hardsteen en de smeedijzeren balkons, alsmede vanwege de vijftiende- en zestiende- eeuwse kelders. Het heeft ensemblewaarde vanwege de prominente ligging op de markt en vanwege de samenhang in bouwstijl met het aanpalende pand.

Het pand is vrij gaaf behouden en is betrekkelijk zeldzaam als voorbeeld van een grootstedelijk winkel-woonhuis buiten de Randstad.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2) Betreft winkel-woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1912
exact
verbouwing
1975
1975
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Pastoor, T.H.J. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur