Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522496
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82694/148
Kadastrale aanduiding
's-Hertogenbosch H 1133
Markt 29, 5211 JV te 's-Hertogenbosch

Omschrijving

Inleiding.

Het WINKEL-WOONHUIS met een voorgevel uit 1875 in Eclectische bouwstijl heeft een oudere kern en kelder, die mogelijk tot de late Middeleeuwen teruggaan. Het is gelegen in een rij van winkel-woonhuizen aan de Markt in het centrum van de stad. Deze plek staat te boek als de geboorteplaats van Jeroen Bosch (1450-1516).

Omschrijving.

Het winkel-woonhuis op rechthoekige plattegrond is drie bouwlagen hoog en heeft een zadeldak. De winkelpui bestaat uit smalle houten puipilasters en hoge etalageruiten. Zij kent een licht geprofileerde hardstenen plint, ingelegd met marmer. In de rechter plint is ca. 1995 een bronzen herdenkingsplaquette geplaatst met de inscriptie:"JEROEN BOSCH/ 1450-1516/ BRACHT HIER IN/ 'DE ROOSEKRANS'/ ZIJN JEUGDJAREN DOOR". De eerste en tweede verdieping hebben een gepleisterde en geschilderde gevel. Op de eerste verdieping zijn twee licht getoogde vensters aangebracht met geprofileerde lijsten met kuif en uitspringende bovenhoeken. De vensters hebben T-ramen. Op de tweede verdieping zijn vergelijkbare vensters aangebracht, die evenwel iets lager zijn en zijn voorzien van openslaande ramen. In deze vensters zijn gedecoreerde ijzeren raamhekjes geplaatst. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst met consoles. Het dak is belegd met oud-Hollandse pannen. Uit het dak steekt een dakkapel met vierruits schuifraam. Voor de pui liggen kelderluiken. Kelder, muren en indeling van het pand dateren van ver vóór de bouw van de voorgevel. De kelder dateert mogelijk uit de vijftiende eeuw en bestaat uit een voorgedeelte met houten zoldering en een deur naar de straatzijde, en een achtergedeelte met tongewelf. In de voorkelder is een bakoven geplaatst, die vermoedelijk uit 1911 dateert maar mogelijk een oudere oorsprong heeft. De winkelinrichting dateert vermoedelijk uit 1875 en bestaat uit open houten kastenwanden en een houten toog. Het gestucte plafond kent een beschildering met bloemmotieven in Eclectische stijl. In het erachter gelegen magazijngedeelte is een afscheidingswand met glas-in-lood ramen en schuifdeuren geplaatst. Het achterhuis kent een vloer met polychrome en gepolijste cementtegels.

De houten kapconstructie is mogelijk laat-Middeleeuws en heeft een gordingenkap met krommerspanten.

Waardering.

Het winkel-woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een op het eind van de 19de eeuw verbouwd winkel-woonhuis met middeleeuwse kern. Het heeft architectuurhistorische waarde als representant van Eclectische bouwen. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de verschillende historische bouwperioden die het vertegenwoordigt. Het pand heeft ensemblewaarde vanwege de ligging aan de markt en in een rij van vergelijkbare winkel-woonhuizen. Het pand is gaaf behouden.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2) Betreft winkel-woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1875
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden