Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522636
Complexnummer
522634 - Oosterbeek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82961/69
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Wassenaar E 1820
Oosterbeek 4, 2244 VJ te Wassenaar

Omschrijving

Onderdeel 2 Tuinmanswoning:

Voormalige TUINMANSWONING uit het midden van de 19de eeuw in een sobere eclectische trant is gelegen ten aan het einde van de oprijlaan, ten noordwesten van een watergang. Er tegenover (ten zuidwesten) lag het buitenhuis. Onder meer het balkon en de sterke overstek van het dak geven het geheel een Chaletachtig uiterlijk. De tuinmanswoning is waarschijnlijk een ontwerp van J.D. Zocher jr. en diens zoon L.P. Zocher, die in de periode 1839-1854 de aanleg van het landschapspark in opdracht van de toenmalige eigenaar, Arnout Willem Baron van Brienen van de Groote Lindt, voltooiden. Hij had in 1839 de buitenplaats Oosterbeek aangekocht en was tevens eigenaar van de naastgelegen buitenplaats Clingendael.

N.B. De diverse 20ste eeuwse aan- en bijbouwen zijn voor bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving:

Vrijstaand woonhuis op rechthoekig grondvlak bestaat uit één bouwlaag onder een overstekend zadeldak met rode verbeterde Hollandse pannen met de nokrichting haaks aan de oprijlaan (noordoost-zuidwest). Met name aan kopse zijden is er een sterke overstek, die functioneert als overkapping van de daar aanwezige balkons op de verdieping. De zandsteen kleurige gevels zijn ruw gepleisterd. De entree met luifel bevindt zich aan de noordwestelijke langsgevel. Beide kopgevels hebben twee gevelopeningen op de begane grond en op de verdieping één. Laatstgenoemde gevelopening wordt gedekt door een spitsboog en is de entree naar een houten balkon. De houten balustrade heeft een opgewerkt vakwerkpatroon met andreaskruizen.

Waardering:

De dienstwoning van de historische buitenplaats Oosterbeek is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, architectuurhistorische waarde en ensemblewaarde, - doordat het een goed voorbeeld is van een door leden van de familie tuinarchitecten Zocher ontworpen tuinmanswoning uit het midden van de 19de eeuw, die in aansluiting op het eclecticisme, elementen van de Chaletstijl vertoont. - door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats, die eveneens ontworpen is door leden van de familie Zocher. - doordat het qua hoofdvorm en materiaalgebruik redelijk gaaf en herkenbaar element is van de buitenplaats. - doordat het door de situering aan het einde van de oprijlaan (tegenover het voormalige buitenhuis), een bijzondere positie in de parkaanleg inneemt.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522634. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver