Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522701
Complexnummer
522699 - AVRO-Studio
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82639/56
Kadastrale aanduiding
Hilversum N 5111
's-Gravelandseweg 50, 1217 ET te Hilversum

Omschrijving

Inleiding

STUDIOGEBOUW (Studio 2), onderdeel van het studio-complex van de AVRO, de Algemene Vereniging Radio Omroep, opgericht op 1 januari 1928. De studio is gebouwd in 1938-1940 naar het ontwerp van B. Merkelbach en Ch.F. Karsten in zakelijk expressionistische bouwtrant en beeldbepalend gesitueerd op een terrein tussen de 's-Gravelandseweg aan de zuidwestzijde, het Melkpad aan de noordwestzijde en de Hoge Naarderweg aan de noordoostzijde. Het gebouw heeft een ERAFSCHEIDING in de vorm van een lage bakstenen muur.

Omschrijving

Studiogebouw (Studio 2), opgetrokken op een plattegrond in de vorm van een vioolkist met de lage, afgeronde glazen ingangspartij aan de westzijde, het hoogste bouwvolume met de grote studio aan de zuidoostzijde en een lager volume met de kleine studio aan de noordwestzijde. De platte daken hebben smalle, overstekende dakranden. De gevels zijn opgetrokken in gele baksteen, terwijl een vertikale geleding van de gevels van de grote studio wordt bereikt door witte banden van het in het zicht gelaten betonskelet. De stalen kozijnen bevatten stalen ramen.

De toegangsdeur in de ronde westhoek is bereikbaar via een trap van vier treden. De grote studio heeft blinde gevels met een risalerend muurdeel aan de zuidoostzijde, boven het dakniveau eindigend in een open constructie. Op de begane grond een overwegend glazen serre met ingangspartij aan de zijde van de Hoge Naarderweg. Tussen de kleine studio met twee blinde gevels en de grote studio bevindt zich een klein rechthoekig volume met een ingangspartij, omgeven door vensters. De binnenwand van de grote studio werd in een betonskelet uitgevoerd. In het interieur zijn originele elementen aanwezig, waaronder deuren, de tegelvloer in de hal, de trap met marmeren treden en buisleuning vanuit de hal naar de verdieping.

Als erfafscheiding een laag bakstenen muurtje.

Waardering

Studio 2 met bijbehorende interieuronderdelen en erfafscheiding is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het studio-complex 'AVRO', en als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een studio, gebouwd in zakelijk expressionistische bouwtrant naar het ontwerp van B. Merkelbach en Ch. F. Karsten in de eerste helft van de twintigste eeuw. De studio is van belang als onderdeel in de ontwikkeling van Hilversum als centrum van de omroep, beeldbepalend gesitueerd in de villawijk Ministerpark e.o.. Daarnaast is de studio van belang voor het inzicht in de ontwikkeling van de studiobouw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522699. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Studio

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1938
1940
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver