Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522712
Complexnummer
522711 - Rossinilaan 11
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82636/86
Kadastrale aanduiding
Hilversum C 3701
Rossinilaan 11, 1217 CA te Hilversum

Omschrijving

Inleiding

VILLA, behorend tot het complex 'Rossinilaan 11', in 1936 gebouwd in functionalistische bouwtrant naar het ontwerp van P.J. Elling. De villa is vrijstaand en terugliggend gesitueerd op een terrein aan de zuidwestzijde van de Rossinilaan in het Kannesheuvelpark. De villa staat schuin ten opzichte van de weg.

Omschrijving

Villa, opgetrokken op rechthoekige plattegrond en bestaande uit een kelder en twee bouwlagen. Zij is samengesteld uit twee kubische volumes, een vierkant, hoog hoofdvolume met een smalle aanbouw aan de westzijde waarvan het platte dak een forse overstek heeft en een lager L-vormig nevenvolume waarvan het platte dak de ingangspartij aan de noordoostzijde overdekt. Op de kruising is een schoorsteen ontworpen. De gevels zijn opgetrokken in wit geschilderde baksteen op een plint in klinkers. De grote ramen met asymmetrische roeden en de relingen rond de balkons zijn in staal uitgevoerd. De noordoostgevel van het hoofdvolume bevat op de begane grond links een groot venster, rechts worden de vensters op de begane grond en de verdieping verbonden door een houten gevelbekleding. De toegangsdeur is gesitueerd in de hoek tussen het hoofdvolume en het nevenvolume. Een groot venster boven de deur met ruitvormig raam markeert het trappenhuis. In deze hoek zijn in de noordwestgevel van het hoofdvolume twee vensters geplaatst, één ter hoogte van de verdiepingscheiding, één onder de dakrand. Het nevenvolume bevat in de noordoostgevel een venster op de begane grond, een rond venster op de verdieping.

De zuidoostgevel bevat aan de linkerzijde het dichtgezette terras dat oorspronkelijk gedeeltelijk in het bouwvolume was opgenomen. Het balkon op de verdieping is bereikbaar via twee deuren. Rechts van de serre bevindt zich op de begane grond een venster, met het venster op de verdieping verbonden door een houten gevelbekleding. Het brede balkon aan de rechterzijde op de verdieping is bereikbaar via twee deuren, geflankeerd door vensters.

De zuidwestgevel van het hoofdvolume bevat geheel rechts de serre en het balkon. Vanuit de serre is het terras bereikbaar via een deur. Links is in het hoofdvolume en het nevenvolume op de begane grond en de verdieping een venster geplaatst. De vensters op de verdieping van het hoofdvolume en de begane grond van het nevenvolume zijn rond.

De noordwestgevel bevat een deur met links daarvan een rond venster. In de smalle gevelstrook van het hoofdvolume boven het dak van het nevenvolume is een vensterstrook aangebracht, drie ramen rechts en twee ramen links van de schoorsteen.

Waardering

De villa is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als hoofdonderdeel van het complex 'rossinilaan 11' en als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in functionalistische bouwtrant uit de eerste helft van de twintigste eeuw, en als onderdeel van de ontstaansgeschiedenis van villaparken, gesitueerd in het Kannesheuvelpark.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522711. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1936
1936
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Functionalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Elling, P.J. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur