Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522820
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82847/192
Kadastrale aanduiding
Hilversum I 2965
Bussumergrintweg 3, 1217 BM te Hilversum

Omschrijving

Inleiding

LANDHUIS, gebouwd voor eigen bewoning in 1926 in Gooise landhuisstijl door E.G. Middag. Het kleine landhuis is beeldbepalend gesitueerd op de hoek van de Bussumergrintweg en de Wagnerlaan in de villawijk de Trompenberg, terwijl in het ontwerp is aangesloten op de hoogteverschillen in het terrein.

Omschrijving

Landhuis, opgetrokken op een vlindervormige plattegrond waarvan de afgeronde zuidzijde naar de hoek van de Bussumergrintweg en de Wagnerlaan. Het landhuis telt een souterrain, begane grond en verdieping onder gedrapeerde rieten kap met dakkapellen en schoorstenen op de nok aan de zuidzijde en aan de noordwestzijde. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen op een plint met rollaag. De houten vensters en deuren onder rollagen hebben glas-in-loodramen en luiken.

De afgeronde zuidhoek bevat op de begane grond een deur, aan weerszijden geflankeerd door twee vensters onder bovenlichten, op de verdieping een getoogd driedelig venster onder getoogde gevelbeeïndiging. De houten bloembak rust op klossen.

De zuidoostgevel aan de Bussumergrintweg bevat één bouwlaag met een smal venster aan weerszijden van de tweedelige toegangsdeur met rooster.

Het terrein loopt naar het westen af, zodat de zuidwestgevel aan de Wagnerlaan, aan de linkerzijde twee bouwlagen telt met dubbele vensters.

De noordwestgevel is bereikbaar via een bakstenen trap en bevat een iets risalerende topgevel met vensters op elke bouwlaag. De top is bedekt met rabatdelen onder overstekende kap op klossen. Aan de linkerzijde is het sousterrain bereikbaar via een deur met zijlichten onder luifel waarboven enkele rabatdelen. Op de verdieping is een dubbel venster geplaatst.

De noordoostgevel telt weer één bouwlaag. De deur aan de rechterzijde is bereikbaar via een bakstenen trap. De iets risalerende topgevel bevat vensters, waarvan het venster ter hoogte van het sousterrain diefijzers bevat. De top is bedekt met rabatdelen onder overstekende kap op klossen. Een overhoeks geplaatste dakkapel met twee gekoppelde vensters accentueert de noordhoek.

Het interieur bevat de oorspronkelijke indeling en de afwerking in hout, zoals deuren en kozijnen met lichten met glas-in-loodramen, de trapbalustrade, plafonds, lambrizeringen en schouw in de huiskamer.

Waardering

Het landhuis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een landhuis in Gooise landhuisstijl met goed bewaarde interieuronderdelen, uit de eerste helft van de twintigste eeuw naar het ontwerp van E.G. Middag, beeldbepalend gesitueerd in het Kannesheuvelpark.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1926
1926
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Middag, E.G. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur