Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522929
Complexnummer
522926 - Brakkenstein
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82966/186
Kadastrale aanduiding
Hatert B 1049
Driehuizerweg 287, 6525 PL te Nijmegen

Omschrijving

3. DE TUINMANSWONING

Inleiding

De TUINMANSWONING is gebouwd in 1916 door A. Jacot in de stijl van de heroriëntatie op traditionele bouwwijzen met elementen van de Engelse landhuisstijl. De tuinmanswoning is op dezelfde wijze gedetailleerd als het stalgebouw.

De tuinmanswoning is gelegen op de hoek van de Driehuizerweg en de d'Almarasweg, in de zuidwestelijke punt van het landgoed Brakkenstein, aan de oprijlaan, maar vóór het toegangshek.

Omschrijving

De TUINMANSWONING heeft op een rechthoekig grondplan één bouwlaag en een zolderverdieping onder een rietgedekt wolfdak met rode terracotta rietvorsten. In het midden van de nok bevindt zich een schoorsteen met uitspringende hoeken en een gekorniste natuurstenen rand. De schoorsteen wordt bekroond door een ijzeren trekkap met smeedijzeren windwijzer. Het voorschild is in het midden opgelicht t.b.v. een recht afgesloten Vlaamse gevel. In het achterschild bevinden zich twee kleine opgelichte dakkapellen met enkelruits raampjes.

De tuinmanswoning is opgetrokken in rode baksteen gemetseld in halfsteens verband op een met een rollaag afgesloten trasraam. De vensters hebben hardstenen lekdorpels en worden afgesloten door strekken met aan de bovenzijde een uitspringende rand horizontaal geplaatste bakstenen. De vensters zijn voorzien van houten spiegelluiken, waarvan het gedeelte ter hoogte van de bovenlichten is voorzien van horizontale lamellen.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL is drie traveeën breed. In het midden bevindt zich het ingangsportiek. Het portiek wordt geflankeerd door zich verjongende pijlers met inspringende hoeken, speklagen van zandsteen en rode baksteen en geprofileerde zandstenen basementen, kapitelen en dekplaten. Het portiek wordt afgesloten met een houten latei met geknipte loodslab. Boven de latei is een rollaag gemetseld. In het portiek bevindt zich een rode tegelvloer en een paneeldeur met ovaal ruitje en 3-ruits bovenlicht in een kozijn met hardstenen neuten en dorpel. In de Vlaamse gevel boven de deur bevindt zich een venster met stolpraam en 3-ruits bovenlicht. Het portiek wordt aan weerszijden geflankeerd door een venster met raam en 3-ruits bovenlicht.

De symmetrisch ingedeelde LINKER ZIJGEVEL heeft in de eerste bouwlaag twee vensters met ramen en 2-ruits bovenlichten. In de topgevel onder het wolfseind bevinden zich twee vensters met stolpramen en 3-ruits bovenlichten.

De RECHTER ZIJGEVEL is op dezelfde wijze vormgegeven als de linker zijgevel.

De symmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL heeft dezelfde opzet als de voorgevel. In het midden bevindt zich een portiek, dat wordt afgesloten door een houten latei met geknipte loodslab en rollaag.

Waardering

TUINMANSWONING uit 1916 van A. Jacot.

-\tVan architectuurhistorische waarde als een goed en in exterieur gaaf voorbeeld van een tuinmanswoning die stijlinvloeden vertoont van de heroriëntatie op traditionele bouwwijzen.

-\tVan ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het Landgoed Brakkenstein.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging bij de hoofdingang van het landgoed Brakkenstein.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522926. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Tuinmanswoning(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1916
1916
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Jacot, A.J. ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur
Jurgens, Victor jr. ; Gelderland
opdrachtgever