Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523027
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82878/138
Kadastrale aanduiding
Lent B 1419
Hertog Eduardplein 2, 6663 AN te Lent

Omschrijving

Inleiding

Groot bakstenen TRANSFORMATORHUIS op rechthoekig grondplan. Deze vrijstaande trafo is omstreeks 1925 gebouwd in opdracht van Provinciale Electriciteitswerken. Het tegeltableau met de naamsvermelding van de opdrachtgever is vervaardigd door plateelbakkerij `De Distel' te Amsterdam. Deze dubbele trafo betreft de grootste variant op het in Gelderland gehanteerde type, waarvan de bovenbouw is bekleed met rode tegels. Kenmerkend voor deze trafo is de zakelijk expressionistische bouwtrant met spaarzame accenten in het metselwerk en een gevarieerd kleur- en materiaalgebruik.

Het object bevindt zich in de kern van Lent en staat temidden van een klein plantsoen op de hoek van de Griftdijk Zuid en de Hooge Bongerd. Direct ten oosten van het gebouw ligt de snelweg Arnhem - Nijmegen.

Omschrijving

Bakstenen TRANSFORMATORHUIS op rechthoekig grondplan. De bakstenen gevels zijn in halfsteens verband opgetrokken waarbij gebruik is gemaakt van twee kleuren baksteen. De gevels zijn sterk horizontaal geleed. Het trasraam is in rode baksteen gemetseld en wordt afgesloten door een rollaag. Boven het trasraam is gele baksteen toegepast in halfsteens verband. De gevels worden afgesloten door een hoog betegeld fries: vijf lagen van rode vierkante tegels met tussen de lagen een uitspringende strip. In het tegelfries zijn enkele horizontale stroken met glazen bouwstenen opgenomen, alsmede een tweedelig kozijn met enkelruits raampjes, een reeks kleine ventilatieroosters onder de dakrand en een tegeltableau. Het tegeltableau in het midden van de lange voorgevel aan de oostzijde is vervaardigd door plateelbakkerij 'De Distel' uit Amsterdam (gesigneerd). Op het tableau staat in de kleuren geel, zwart en blauw de naam van de opdrachtgever "PROVINCIALE ELECTRICITEITSWERKEN" met aan weerszijden het wapenschild van de provincie Gelderland. In dezelfde gevel bevinden zich onder het fries drie deuren. Het flauw hellende schilddak met overstek watert af zonder goten.

Waardering

TRANSFORMATORHUIS uit ca. 1925.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en nagenoeg gaaf voorbeeld van een dubbele trafo uit ca. 1925 in een zakelijk expressionistische bouwtrant met een sterk horizontale geleding, bescheiden metselwerkaccenten en toepassing van meerdere kleuren en materialen. Het object heeft hoogwaardige esthetische kwaliteiten vanwege de zorgvuldige detaillering in kleur- en materiaalgebruik. Deze trafo getuigt van de grote zorg die gedurende het interbellum besteed werd aan de architectuur van deze gebouwen, in het bijzonder aan de in het oog vallende trafo's die in de bebouwde kom verrezen.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling, in casu de geschiedenis van de elektriciteitsvoorziening in Gelderland.

- Van stedenbouwkundige waarde als markant gesitueerd onderdeel van de historisch gegroeide dorpskern Lent, waarin de trafo een beeldbepalende rol speelt in een plantsoen bij een kruising van belangrijke wegen.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1925
1925
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Prov Geldersche Electriciteits Mij ; Gelderland
opdrachtgever