Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523097
Complexnummer
523096 - Ruimzicht
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82891/61
Kadastrale aanduiding
Buren N 137
Bij Achterstraat 9, 4115 RP te Asch

Omschrijving

Omschrijving

De vrijstaande schuur heeft een rechthoekig grondplan en anderhalve bouwlaag en een zolder onder een overstekend zadeldak met gesmoorde muldenpannen en windveren. In beide dakschilden bevinden zich drie de gootlijn doorsnijdende dakkapellen met overstekende zadeldakjes die zijn voorzien van kleine gesmoorde muldenpannen en windveren. De dakkapellen hebben dubbele houten hooiluiken met ruitjes en beschoten topgeveltjes. De schuur is opgetrokken uit in kruisverband gemetselde baksteen, heeft een gecementeerde plint en is voorzien van smeedijzeren staafankers. De gevels worden verlevendigd door sierbanden van gele verblendsteen. De bogen en boogtrommels boven vensters en deuren zijn ook geheel of gedeeltelijk gemetseld met gele verblendsteen. De zijgevels worden door lisenen in zeven vakken verdeeld, die worden afgesloten met een rand siermetselwerk. In drie vakken bevinden zich de hooiluiken van de dakkapellen. In de overige vier vakken bevinden zich getoogde gietijzeren stalraampjes met gecementeerde lekdorpels. De korte gevels hebben een segmentboogvormig afgesloten inrijdeur in het midden, die aan weerszijden wordt geflankeerd door een rondboogvormig afgesloten 7-ruits stalraampje. In de westgevel is de deur gewijzigd en het linker raampje vervangen door een deur. Boven de inrijdeuren bevindt zich een dubbel hooiluik en een rond venster.

Waardering

Vrijstaande SCHUUR uit ca. 1920.

-\tVan architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een schuur/ stal uit ca. 1920 met esthetische kwaliteiten in het ontwerp zoals een bijzondere ornamentering.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de markante verheven ligging in het verlengde van de boerderij aan de Achterstraat in Asch. De schuur heeft ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het boerderij-complex Ruim Zicht.

-\tVan cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en het uiterlijk welke verbonden is met een economische ontwikkeling namelijk het ontstaan van de fruitteelt in de Betuwe.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523096. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1920
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing