Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523107
Complexnummer
523104 - Steurenburg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82861/172
Kadastrale aanduiding
Zoelen D 1570
Bij Achterstraat 36, 4011 ER te Zoelen

Omschrijving

Omschrijving

Het THEEHUISJE, gelegen op het erf van boerderij "Steurenburg", heeft een achtzijdig grondplan, houten wanden van kraaldelen en een achtzijdig tentdak met piron. Het gepotdekselde dak met bitumen watert af zonder goten. Onder het dakoverstek is een gezaagde lijst aangebracht. Het huisje is na de laatste verplaatsing op een betonnen vloer gezet. De open voorzijde heeft een brede doorgang met een sieromlijsting van latjes (ruitmotief). De flankerende zijden hebben beide een openslaand raam. De overige zijden van het theehuisje zijn gesloten met uitzondering van een ruitvormig raampje in de achterwand.

Waardering

THEEHUISJE uit 1888.

- Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een laat-19de eeuws houten theehuisje op achtzijdig grondplan met een fraaie detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van de langgerekte stedenbouwkundige structuur en het bebouwingspatroon aan twee evenwijdige straten in de agrarische dorpskern Zoelen. Het theehuisje vormt samen met de overige onderdelen van de boerderij "Steurenburg" een waardevol historisch gegroeid ensemble en is markant gesitueerd op de grens van het beschermde dorpsgezicht 'Huis Zoelen' en de dorpskern.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523104. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Priëel Theehuisje

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1888
1888
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing