Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523322
Complexnummer
523315 - Klarenbeek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82961/75
Kadastrale aanduiding
Voorst F 2292
Bij J.R. Krepellaan 3, 7382 BM te Klarenbeek

Omschrijving

Het KETELHUIS met SCHOORSTEEN (7) bevindt zich op het fabrieksterrein ten noorden van de fabriekshal bestaande uit een groter en een kleiner bouwvolume met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde muldenpannen. Het kleinere bouwvolume eindigt in een bakstenen schoorsteen met achtzijdige onderbouw. De gevels zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband. In de gevel bevinden zich vensters aan de bovenzijde afgesloten door een segment- of rondboog, aan de onderzijde door een gepleisterde lekdorpel.

De VOORGEVEL (zuidoostgevel) eindigt in een topgevel met gladde gepleisterde banden aan de buitenzijden. Centraal op de begane grond bevindt zich een dicht gemetselde segmentboogvormige vensteropening met aan weerszijden een rondboogvenster. In de geveltop bevindt zich een rondboogvormige muuropening.

In de LINKERZIJGEVEL (zuidwestgevel) bevindt zich een aantal dichtgemetselde segmentboogvormige muuropeningen. De linkerzijgevel is voorzien van gladde gepleisterde banden.

Tegen de ACHTERGEVEL (noordwestgevel) van het er tussen geplaatste bouwvolume bevindt zich de schoorsteen met achtzijdige onderbouw opgetrokken in helderrode baksteen met ondergronds rookkanaal.

Het zicht op de RECHTERZIJGEVEL (noordoostgevel) wordt belemmerd door een nieuw ketelhuis uit 1948 met rechthoekige plattegrond en plat dak. Uiterst rechts bevindt zich een enkele deur en een meerruits raam.

Waardering

KETELHUIS met SCHOORSTEEN (7) uit het einde van de negentiende eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een ketelhuis met schoorsteen als onderdeel van een fabriekscomplex uit het einde van de negentiende eeuw.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het ketelhuis met schoorsteen met de andere onderdelen van het complex `Klarenbeek'.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een ketelhuis met schoorsteen als typologisch onderdeel van het fabriekscomplex ontstaan als koperslagerij, ontwikkeld als sigarenkistenfabriek in opdracht van de familie Krepel.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523315. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Ketelhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1886
1895
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing