Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523387
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82956/47
Kadastrale aanduiding
Zaltbommel A 2050
Korte Steigerstraat 2, 5301 CE te Zaltbommel

Omschrijving

Inleiding

Halfvrijstaand HERENHUIS, gelegen aan de oostzijde van de Korte Steigerstraat. Het pand is in 1883 gebouwd in opdracht van de kolonel Adrianus D. Makkink. Ontwerper was de Zaltbommelse steenfabrikant Willen van Lokeren Campagne. De eerste steen is gelegd door dochter(?) Christina op 7 juli 1883. Het pand is qua plattegrond in spiegelbeeld gebouwd ten opzichte van de ontwerptekening.

Het huis is gebouwd in een mengeling van stijlen, waarin de neorenaissance de boventoon voert.

Omschrijving

Het in kruisverband gemetselde, bakstenen pand is opgetrokken op nagenoeg vierkante grondslag en telt twee bouwlagen onder een schilddak. Het voorschild is gedekt met gesmoorde, de overige schilden met rode Hollandse pannen. Het pand is onderkelderd.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL bevat in het midden de hoofdentree, bestaande uit een houten, paneeldeur met snijwerk en glaspanelen achter siersmeedwerk. De glaspanelen hebben een beëindiging in de vorm van een driepas met daarin een Gelderse roos(?). In de borstwering heeft de deur briefpanelen. Boven de deur wordt de gevel gedomineerd door een grote uitkragende houten erker. De erker bevat enkelruits vensters met spitsboogvormige bovenlichten. De borstwering heeft imitatie vakwerk. Boven de vensters bevindt zich tussen rijk gesneden consoles siermetselwerk met decoraties in stuc. De erker eindigt in een hoog opgaand, steil tentdak gedekt met leien in de rens- of schulpdekking. In het voorvlak van het tentdak bevindt zich een kleine dakkapel, voorzien van een kapje, gedekt met leien. Links en rechts bevat de gevel op de begane grond een drielicht, ontlast door een segmentboog met gepleisterde aanzetstenen en langs de bovenrand van de boog voorzien van een waterlijst in van rode plavuizen. De vensters, met een hoger opgaand middelste raam, hebben gesneden stijlen en dorpels. De bovenlichten zijn bezet met meerkleurig glas-in-lood. Onder de vensters bevindt zich een verdiept veld. De verdieping heeft aan beide zijden van de erker twee enkelruits schuifvensters, ontlast door een segmentboog met gepleisterde aanzetstenen en langs de bovenrand van de boog voorzien van een waterlijst van rode plavuizen. De gevel bevat speklagen van gele en helderrode baksteen en wordt afgesloten met een hoofdgestel, waarvan de kroonlijst is gekornist over de erker.

Rechts naast de entree is een hardstenen zogenaamde eerste steen ingemetseld met de inscriptie `Chr Makkink / 18 83'.

De ACHTERGEVEL bevat op de begane grond rechts een veranda, bereikbaar via twee 4-ruits stolpdeuren met enkelruits bovenlicht. Links heeft de gevel een deur met meerruits glaspaneel met ongelijke roedeverdeling en geheel links een 6-ruits schuifvenster. De verdieping heeft drie 6-ruits schuifvensters. Langs de bovendorpel bevindt zich een gedecoreerde houten rand met gezaagde figuren. Eenzelfde rand bevindt zich aan de bovenzijde van de veranda. De gevel is gepleisterd en middels dubbele gekraste lijnen voorzien van een blokverband.

De RECHTER ZIJGEVEL bevat een hoge gepleisterde plint en een viertal vensters. Een enkelruits venster ter plaatse van de kelder en een 6-ruits schuifvenster met daarboven een 6-ruits venster ter plaatse van de trap. Rechts hiervan heeft de eerste verdieping een 2-ruits venster.

Het INTERIEUR bevat onder meer stucplafonds met rijk geornamenteerde midden- en hoekornamenten, zwart marmeren, zwartgrijs marmeren en houten mantels. De gang is belegd met zwarte en witte plavuizen in geometrisch patroon. Het pand bevat een voor Zaltbommel kenmerkende trap van de begane grond naar de zolder met gesneden trappaal en gietijzeren balusters.

Waardering

Herenhuis uit 1883 naar ontwerp van W. van Lokeren Campagne.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een herenhuis met ornamentiek beïnvloed door de neorenaissance. Het pand valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, zoals het materiaalgebruik en de rijke ornamentiek. Karakteristiek zijn onder meer de ornamentiek en de erker in de voorgevel en de onderdelen in het interieur. Er is sprake van een ensemblewerking als onderdeel van de bebouwing langs de Korte Steigerstraat en de nabij gelegen Gasthuisstraat, waarbinnen het pand behoort tot de omstreeks 1900 gangbare herenhuizen, welke samen met de oudere en latere typen en stijlen goed de ontwikkeling van de bouw van herenhuizen weergeven.

- Van stedebouwkundige waarde door de situering aan de Korte Steigerstraat. De weg bezit nog een in vrij gave staat bewaard gebleven bestand aan historische huizen, die een aantrekkelijk en waardevol straatbeeld vormen.

- Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het pand is gebouwd als huisvesting voor de nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1883
1883
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Lokeren Campagne, W. (Willem) van ; Gelderland
overig ambachtsoort
ontwerper van het pand