Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523388
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82956/39
Kadastrale aanduiding
Zaltbommel A 2822
Korte Steigerstraat 3, 5301 CE te Zaltbommel

Omschrijving

Inleiding

Halfvrijstaand HERENHUIS, gelegen aan de westzijde van de Korte Steigerstraat. Het pand is ca 1890 gebouwd op het terrein van de Zaltbommelsche Bierbrouwerij van M.D.C. van Mourik. Het pand sluit architectonisch aan bij het hoekpand aan de Gasthuisstraat - ook rijksmonument - en heeft daar ooit deel van uitgemaakt.

Omschrijving

Het in baksteen gebouwde pand is opgetrokken op nagenoeg vierkante grondslag en telt twee bouwlagen onder een schilddak. Het voor- en het linker schild zijn gedekt met gesmoorde pannen, het achter- en het rechter schild met rode pannen. De gevels zijn gepleisterd in blokverband.

De asymmetrische VOORGEVEL is vier vensterassen breed en bevat in de tweede as van links op de begane grond de hoofdentree, bestaande uit een paneeldeur met enkelruits bovenlicht. Links en rechts bevinden zich enkelruits schuifvensters met schuivende onder- en bovenramen. De verdieping heeft drie T-vensters en boven de entree een Frans balkon met 2-ruits stolpdeur en enkelruits bovenlicht. De bovenlichten van de begane grond zijn getoogd, die op de verdieping hebben afgeronde hoeken. De gevel heeft onder de vensters van de begane grond verdiepte velden, een cordonlijst op de verdieping en wordt afgesloten met een hoofdgestel, waarvan het fries is voorzien van verdiepte velden.

De ACHTERGEVEL bevat een tweetal ronde gietijzeren vensters ter plaatse van de trap met fraaie roedeverdeling. Tevens een enkelruits venster geheel bovenin links.

De RECHTER ZIJGEVEL bevat links op de begane grond een later aangebouwde serre, toegankelijk via een 2-ruits stolpdeur. Als tochtwering zijn in de spouw schuifdeuren aangebracht. Rechts heeft de gevel een hoog 8-ruits schuifvenster. De verdieping heeft links een Frans balkon met 2-ruits stolpdeur en enkelruits bovenlicht, rechts een 2-ruits stolpvenster met enkelruits bovenlicht. Geheel rechts bevat de gevel een iets lagere aanbouw met toegang en daarboven in een tussenverdieping een berging, bereikbaar via een opgeklampte deur.

Het INTERIEUR bevat onder meer stucplafonds met rijk gedetailleerde midden- en hoekornamenten, zwart marmeren mantels, binnenluiken en paneeldeuren. De gang heeft een lambris van Delfts blauwe tegels met geometrische patronen. Het pand bevat een voor Zaltbommel kenmerkende trap van de begane grond naar de zolder met gesneden trappaal en gietijzeren balusters.

Waardering

Herenhuis uit ca 1890 in neoclassicistische stijl.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een herenhuis met ornamentiek beïnvloed door het neoclassicisme. Karakteristiek zijn onder meer de onderdelen in het interieur. Er is sprake van een ensemblewerking als onderdeel van de bebouwing langs de Korte Steigerstraat en de nabij gelegen Gasthuisstraat, waarbinnen het pand behoort tot de omstreeks 1900 gangbare herenhuizen, welke samen met de oudere en latere typen en stijlen goed de ontwikkeling van de bouw van herenhuizen weergeven.

- Van stedebouwkundige waarde door de situering aan de Korte Steigerstraat. De weg bezit nog een in vrij gave staat bewaard gebleven bestand aan historische huizen, die een aantrekkelijk en waardevol straatbeeld vormen.

- Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het pand is gebouwd als huisvesting voor de nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1890
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden