Actualiteit gegevens: 03-05-2018

Monumentengegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523492
Complexnummer: 
523490 - Elias Beeckman
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 2006
Kadaster deel/nr: 
51195/152
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Ede
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Ede
X-Y coördinaat: 
175378 - 449972

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Het KAZERNEGEBOUW (2) grenst met de achtergevel aan de noordzijde van het exercitieterrein. Het kazernegebouw met samengestelde plattegrond bestaat uit een noord-zuidvleugel van twee bouwlagen afgesloten door een zadeldak gedekt met rode pannen met rechts tegen de westgevel van deze vleugel een korte oost-westvleugel van twee bouwlagen afgesloten door een aangekapt zadeldak en rechts tegen de oostgevel van de noord-zuidvleugel een langere oost-westvleugel van één bouwlaag afgesloten door een zadeldak waarvan de nok zich onder het overstek bevindt. De gevels met trasraam en rollaag zijn opgetrokken in bruingele baksteen in staand verband. In de gevels bevinden zich rechthoekige, stalen meerruits ramen. De ramen worden aan de onderzijde afgesloten door een lekdorpel, aan de bovenzijde door een betonnen latei.

De VOORGEVEL (noordgevel) bestaat uit links de terug gelegen gevel van de langere oost-westvleugel, centraal de topgevel van de noord-zuidvleugel en rechts de sterk terug gelegen gevel van de korte oost-westvleugel. In de gevel van de langere oost-westvleugel bevinden zich twee maal twee vensters met roedenverdeling (4x2) + 2, een enkele deur met betonnen luifel en bovenlicht, twee maal twee identieke vensters en een dubbele deur afgesloten door een luifel met meerruits bovenlicht. In het verlengde van de deuropeningen bevindt zich een eenvoudige steektrap met bordes aan weerszijden geflankeerd door een bakstenen muur. Op de begane grond in de topgevel van de noord-zuidvleugel bevinden zich vier vensters met roedenverdeling (4x2)+2 onder één latei. Met op de verdieping een staand venster met roedenverdeling aan de onderzijde afgesloten door een klein balkon met ijzeren balustrade. De gevel eindigt in een topgevel met royaal overstek. In de noordgevel van de korte oost-westvleugel bevinden zich op de begane grond en de verdieping twee maal twee vensters met roedenverdeling (4x2)+2 met uiterst rechts een hoog geplaatst twee-ruits raam.

De LINKERZIJGEVEL (oostgevel) bestaat uit de topgevel van de langere oost-westvleugel met links de terug gelegen oostgevel van de noord-zuidvleugel. In de éénlaags topgevel bevindt zich links op de begane grond twee hoog geplaatste vier-ruits ramen met rechts een venster met roedenverdeling (2x2)+2. In de geveltop bevindt zich een vier-ruits raam. Links van de topgevel bevindt zich een aanbouw van één bouwlaag met in de oostgevel drie hoog geplaatste liggende vensters met roedenverdeling (4x1). In de oostgevel van de noord-zuidvleugel bevinden zich op de begane grond en de verdieping twee vensters met uiterst rechtsboven drie kleinere vensters.

De ACHTERGEVEL (zuidgevel) bestaat uit de terug gelegen zuidgevel van de korte oost-westvleugel, de topgevel van de noord-zuidvleugel en de zuidgevel van de langere oost-westvleugel. In de zuidgevel van de korte oost-westvleugel bevindt zich op de begane grond een klein twee-ruits raam, een venster met roedenverdeling (4x2)+2 en twee vensters met roedenverdeling (4x3). Op de verdieping bevindt zich een klein twee-ruits raam, een venster met roedenverdeling (4x2)+2 en twee vensters met roedenverdeling (4x2). Op de begane grond in de topgevel zijn enkele wijzigingen aangebracht. Op de verdieping bevinden zich twee maal twee vier-ruits ramen onder één latei. In de geveltop bevinden zich drie naast elkaar geplaatste twee-ruits ramen. In de sterk terug gelegen zuidgevel van de langere oost-westvleugel bevindt zich links en rechts een vensters met roedenverdeling (2x2)+2 met daartussen een aantal wijzigingen. Uiterst rechts bevindt zich de zuidgevel van de kleine aanbouw tegen de gevel afgesloten door een zadeldak.

De RECHTERZIJGEVEL (westgevel) bestaat uit het terug gelegen linkerdeel van de noord-zuidvleugel, de topgevel van de kortere oost-westgevel en het terug gelegen rechterdeel van de noord-zuidvleugel. Links bevinden zich op de begane grond drie maal twee naast elkaar geplaatste vensters met roedenverdeling (4x2)+2. Op de verdieping bevinden zich links twee vier-ruits ramen met rechts vijf naast elkaar geplaatste staande vensters met roedenverdeling (4x2)+2+2. In de topgevel bevindt zich op de begane grond drie vensters et roedenverdeling (4x2). Op de verdieping bevinden zich links twee identieke vensters met rechts een deuropening met brandtrap. In de geveltop bevindt zich een vier-ruits raam. In het terug gelegen rechterdeel bevinden zich enkele vensteropeningen.

Het INTERIEUR is niet bezocht.

Waardering

KAZERNEGEBOUW (2) gebouwd als onderdeel van het KAZERNECOMPLEX `Elias Beeckman' naar een ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. BOOST voor een infanteriekazerne met Regtstaf voor twee Bataljons, gerealiseerd in 1939 in zakelijk expressionisme.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een kazernegebouw als onderdeel van een kazernecomplex naar een ontwerp uit 1938 van de Kapitein der Genie A.G. BOOST voor een infanteriekazerne met Regtstaf voor twee Bataljons in een zakelijk expressionistische bouwstijl.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de strategische ligging buiten de randstad op de Veluwe aan het spoor en de functioneel-ruimtelijke relatie van het kazernegebouw met de andere onderdelen van het kazernecomplex `Elias Beeckman'. Het kazernegebouw maakt deel uit van drie bureelgebouwen, die de voormalige entree van de kazerne markeren.

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een infanteriekazerne met Regtstaf voor twee bataljons in Nederland naar ontwerp van A.G. Boost gerealiseerd in 1938/39 ontstaan als gevolg van een wijziging in de dienstplichtwet in februari 1938.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaNieuwe Kazernelaan103D6711 JCEde

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouwKazerne

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
EDEC4828

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeZakelijk Expressionismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19381939exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Boost, A.G. ; Gelderlandoverig ambachtsoort

ontwerper