Actualiteit gegevens: 03-05-2018

Monumentengegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523493
Complexnummer: 
523490 - Elias Beeckman
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 2006
Kadaster deel/nr: 
51195/152
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Ede
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Ede
X-Y coördinaat: 
175421 - 449984

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

KAZERNEGEBOUW (3) met L-vormige plattegrond bestaande uit een noord-zuidvleugel met verspringende nokhoogte met rechts tegen de oostgevel een oost-westvleugel bestaande uit één bouwlaag. Links tegen de oostgevel van de noord-zuidvleugel bevindt zich een aanbouw van één bouwlaag onder een aangekapt zadeldak. Rechts tegen de zuidvleugel van de oost-westvleugel bevindt zich een aanbouw van één bouwlaag afgesloten door een aangekapt zadeldak. Alle bouwdelen worden afgesloten door een zadeldak gedekt met rode pannen met royaal overstek. Links op de nok van de oost-westvleugel bevindt zich een vierkante bakstenen schoorsteenschacht met afdekplaat. De gevels met trasraam en rollaag zijn opgetrokken in bruingele baksteen in staand verband. In de gevels bevinden zich rechthoekige, stalen meerruits ramen. De ramen worden aan de onderzijde afgesloten door een lekdorpel, aan de bovenzijde door een betonnen latei.

De VOORGEVEL (westgevel) is de westgevel van de noord-zuidvleugel bestaande uit een terug gelegen bouwdeel van twee bouwlagen, een risalerend bouwdeel van twee bouwlagen, een terug gelegen bouwdeel van één bouwlaag met een terug gelegen bouwdeel van één bouwlaag. In de gevels bevinden zich regelmatig verdeelde meerruits ramen met stalen roedenverdeling. De LINKERZIJGEVEL (noordgevel) bestaat uit de langgerekte gevel van de oost-westvleugel van één bouwlaag en de licht risalerende topgevel van de noord-zuidvleugel. In de gevels bevinden zich vensters met een stalen roedenverdeling. De gevel van de noord-zuidvleugel eindigt in een topgevel met ongelijke schilden.

De ACHTERGEVEL (oostgevel) bestaat uit de oostgevel van de noord-zuidvleugel. Uiterst links bevindt zich in het terug gelegen geveldeel van één bouwlaag twee smalle, hoge vensters en een enkele deur met luifel en bovenlicht. Links bevindt zich de oostgevel van de aanbouw met drie vensters met roedenverdeling (4x2)+2 onder één latei. Rechts bevindt zich een terug gelegen deel van één bouwlaag met regelmatig verdeelde vensters. Uiterst rechts bevindt zich tegen het risalerende bouwdeel van twee bouwlagen de oost-westvleugel waarvan de nok aankapt net boven het overstek van zadeldak van de noord-zuidvleugel.

De RECHTERZIJGEVEL (zuidgevel) bestaat uit de topgevel van de noord-zuidvleugel, de zuidgevel van de aanbouw van de noord-zuidvleugel en de achterliggende zuidgevel van de oost-westvleugel onderbroken door de aanbouw. In de topgevel bevinden zich drie zes-ruits ramen onder één latei, in de zuidgevel van de aanbouw drie vensters met roedenverdeling (4x2)+2 onder één latei. In de zuidgevel van de oost-westvleugel bevinden zich tien naast elkaar geplaatste staande vensters met roedenverdeling (4x1)+2+2+2+1 met links daarvan een rondvenster en rechts een deur gevolgd door de aanbouw. In de zuidelijke topgevel van de aanbouw bevinden zich drie vensters met roedenverdeling (4x2)+2. In de geveltop bevindt zich een klein venster. Rechts van de aanbouw vervolgd de zuidgevel van de oost-westvleugel met vensterindeling.

Het INTERIEUR is niet bezocht.

Waardering

KAZERNEGEBOUW (3) gebouwd als onderdeel van het KAZERNECOMPLEX `Elias Beeckman' naar ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. BOOST voor een infanteriekazerne met Regtstaf voor twee Bataljons gerealiseerd in 1939 in zakelijk expressionisme.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een kazernegebouw als onderdeel van een infanteriekazerne naar ontwerp uit 1938 van de Genie A.G. BOOST in een zakelijk expressionistische bouwstijl.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de strategische ligging buiten de randstad op de Veluwe aan het spoor en de functioneel-ruimtelijke relatie van het kazernegebouw met de andere onderdelen van het kazernecomplex `Elias Beeckman'. Het kazernegebouw maakt deel uit van drie kazernegebouwen, die de voormalige entree van de kazerne markeren.

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een infanteriekazerne met Regtstaf voor twee bataljons in Nederland naar ontwerp van A.G. Boost gerealiseerd in 1938/39 ontstaan als gevolg van een wijziging in de dienstplichtwet in februari 1938.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaNieuwe Kazernelaan102D6711 JCEde

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouwKazerne

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
EDEC4828

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeZakelijk Expressionismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19381939exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Boost, A.G. ; Gelderlandoverig ambachtsoort

ontwerper