Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523494
Complexnummer
523490 - Elias Beeckman
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82941/90
Kadastrale aanduiding
Ede C 4547
Elias Beeckmanlaan 18, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 36, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 14, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 34, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 12, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 30, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 22, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 16, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 10, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 20, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 4, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 32, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 8, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 6, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 28, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 26, 6711 VS te Ede
Elias Beeckmanlaan 24, 6711 VS te Ede
Nieuwe Kazernelaan 10 D 14, 6711 JC te Ede

Omschrijving

LEGERINGSGEBOUW (5) met rechthoekige plattegrond bestaande uit twee bouwlagen afgesloten door een flauw hellend schilddak met royaal overstek gedekt met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen. In de dakschilden bevinden zich diverse niet oorspronkelijke dakkapellen. De gevels zijn, boven het trasraam met rollaag opgetrokken in rode baksteen in kruisverband, opgetrokken in gele baksteen in Vlaams verband. In de gevels bevinden zich regelmatig verdeelde stalen ramen met roedenverdeling. De ramen worden aan de onderzijde afgesloten door een lekdorpel, aan de bovenzijde afgesloten door een betonnen latei. De entree bevindt zich in een risalerende, hoger opgetrokken oostgevel afgesloten door een aangekapt schilddak. Aan de zuidzijde van het hoofdvolume bevindt zich een aanbouw van één bouwlaag afgesloten door een aangekapt schilddak.

De VOORGEVEL (oostgevel) bestaat uit de gevel van de aanbouw links, de risalerende gevel van het hoofdvolume rechts, onderbroken door een risalerende ingangspartij. In de gevel van de aanbouw bevinden zich drie naast elkaar geplaatste vensters onder één latei. In de gevel van het hoofdvolume bevindt zich op de begane grond en de verdieping dezelfde indeling met uitzondering van de risalerende ingangspartij rechts van het midden. Uiterst links bevindt zich een rond venster gevolgd door drie maal drie vensters onder één latei. In de risalerende ingangspartij bevindt zich op de begane grond de entree bestaande uit een bakstenen, getrapte dagkant met terug gelegen dubbele deur met zware smeedijzeren gehengen onder een horizontale latei annex luifel. Aan weerszijden van de entree bevindt zich een vier-ruits raam. Over de hoogte van de eerste en tweede verdieping bevinden zich drie naast elkaar geplaatste staande, hoge, smalle vensters ten behoeve van de lichtinval in de trappartij aan de bovenzijde afgesloten door één latei. Rechts van de ingangspartij bevinden zich twee vensters onder één latei met uiterst rechts één venster.

De LINKERZIJGEVEL (zuidgevel) bestaat uit de zuidgevel van de aanbouw van één bouwlaag met aangekapt schilddak. Op de begane grond bevinden zich twee maal twee vensters onder één latei. In het dakschild bevindt zich een dakkapel. Aan weerszijden van de aanbouw bevindt zich in de terug gelegen zuidgevel van het hoofdvolume een ingangspartij. De ingangspartij bestaat uit een dubbele deur met meerruits bovenlicht aan de bovenzijde afgesloten door een platte luifel, dat overgaat in het schilddak. Uiterst links en rechts bevindt zich een lage, korte bakstenen muur alsof een doorgetrokken trasraam van de voorgevel. Op de verdieping bevindt zich een rond draairaam. De ACHTERGEVEL (westgevel) bestaat uit de westgevel van het hoofdvolume met rechts de terug gelegen westgevel van de aanbouw. De westgevel van het hoofdvolume bestaat uit een terug gelegen vensteras met in beide bouwlagen één venster en een geveldeel met in beide bouwlagen een identieke vensterindeling. Van links naar rechts bevinden zich in de gevel in beide bouwlagen twee vensters onder één latei, drie smalle, staande vensters onder één latei, drie maal drie vensters onder één latei. De drie smalle staande vensters bevinden zich in een risalerend geveldeel dat zich bevindt in het verlengde van het risalerende deel in de voorgevel. In de gevel van de aanbouw bevinden zich drie vensters onder één latei.

De RECHTERZIJGEVEL (noordgevel) bestaat uit de noordgevel van het hoofdvolume, met links hiervan de terug gelegen blinde zijgevel van de risalerende ingangspartij en rechts van het hoofdvolume de zijgevel van de risaliet in de achtergevel met in beide bouwlagen een smal staand venster. In de noordgevel van het hoofdvolume bevindt zich in beide bouwlagen links twee vensters onder één latei, centraal één venster en rechts twee vensters onder één latei. In het dakschild bevindt zich een dakkapel.

Het INTERIEUR is niet bezocht.

Waardering

LEGERINGSGEBOUW (5) gebouwd als onderdeel van het KAZERNECOMPLEX `Elias Beeckman' naar ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. BOOST voor een infanteriekazerne met Regtstaf voor twee Bataljons gerealiseerd in 1939 in zakelijk expressionisme.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een legeringsgebouw als onderdeel van het kazernecomplex `Elias Beeckman' naar ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. BOOST in een zakelijk expressionistische bouwstijl gebouwd in 1939.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de strategische ligging van het kazernecomplex buiten de randstad op de Veluwe aan het spoor en de functioneel-ruimtelijke relatie van het legeringsgebouw met de andere onderdelen van het kazernecomplex `Elias Beeckman'. Het legeringsgebouw maakt deel uit van zes identieke legeringsgebouwen, symmetrisch gerangschikt aan de oost- en westzijde van het exercitieterrein.

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een infanteriekazerne met Regtstaf voor twee bataljons in Nederland naar ontwerp van A.G. Boost gerealiseerd in 1938/39 ontstaan als gevolg van een wijziging in de dienstplichtwet in februari 1938.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523490. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Legeringsgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1938
1939
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Boost, A.G. ; Gelderland
overig ambachtsoort
ontwerper