Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentengegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523499
Complexnummer: 
523490 - Elias Beeckman
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 2006
Kadaster deel/nr: 
51195/152
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Ede
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Ede
X-Y coördinaat: 
175471 - 449912

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

LEGERINGSGEBOUW (7) met rechthoekige plattegrond bestaande uit twee bouwlagen afgesloten door een flauw hellend schilddak met royaal overstek gedekt met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen. In de dakschilden bevinden zich diverse niet oorspronkelijke dakkapellen. De gevels zijn, boven het trasraam met rollaag opgetrokken in rode baksteen in kruisverband, opgetrokken in gele baksteen in Vlaams verband. In de gevels bevinden zich regelmatig verdeelde stalen ramen met roedenverdeling. De ramen worden aan de onderzijde afgesloten door een lekdorpel, aan de bovenzijde afgesloten door een betonnen latei. De entree bevindt zich in een risalerende, hoger opgetrokken westgevel afgesloten door een aangekapt schilddak. Aan de zuidzijde van het hoofdvolume bevindt zich een aanbouw van één bouwlaag afgesloten door een aangekapt schilddak.

De VOORGEVEL (westgevel) bestaat uit de gevel van de aanbouw rechts, de risalerende gevel van het hoofdvolume links, onderbroken door een risalerende ingangspartij. In de gevel van de aanbouw bevinden zich drie naast elkaar geplaatste vensters onder één latei. In de gevel van het hoofdvolume bevindt zich op de begane grond en de verdieping dezelfde indeling met uitzondering van de risalerende ingangspartij links van het midden. Uiterst rechts bevindt zich een rond venster gevolgd door drie maal drie vensters onder één latei. In de risalerende ingangspartij bevindt zich op de begane grond de entree bestaande uit een bakstenen, getrapte dagkant met terug gelegen dubbele deur met zware smeedijzeren gehengen onder een horizontale latei annex luifel. Aan weerszijden van de entree bevindt zich een vier-ruits raam. Over de hoogte van de eerste en tweede verdieping bevinden zich drie naast elkaar geplaatste staande, hoge, smalle vensters ten behoeve van de lichtinval in de trappartij aan de bovenzijde afgesloten door één latei. Links van de ingangspartij bevinden zich twee vensters onder één latei met uiterst links één venster.

De LINKERZIJGEVEL (noordgevel) bestaat uit de noordgevel van het hoofdvolume, met links hiervan de terug gelegen blinde zijgevel van de risalerende ingangspartij en rechts van het hoofdvolume de zijgevel van de risaliet in de achtergevel met in beide bouwlagen een smal staand venster. In de noordgevel van het hoofdvolume bevindt zich in beide bouwlagen links twee vensters onder één latei, centraal één venster en rechts twee vensters onder één latei. In het dakschild bevindt zich een dakkapel.

De ACHTERGEVEL (oostgevel) bestaat uit de oostgevel van het hoofdvolume met links de terug gelegen westgevel van de aanbouw. De oostgevel van het hoofdvolume bestaat uit een terug gelegen venster-as met in beide bouwlagen één venster en een geveldeel met in beide bouwlagen een identieke vensterindeling. Van rechts naar links bevinden zich in de gevel in beide bouwlagen twee vensters onder één latei, drie smalle, staande vensters onder één latei, drie maal drie vensters onder één latei. De drie smalle staande vensters bevinden zich in een risalerend geveldeel dat zich bevindt in het verlengde van het risalerende deel in de voorgevel. In de gevel van de aanbouw bevinden zich drie vensters onder één latei.

De RECHTERZIJGEVEL (zuidgevel) bestaat uit de zuidgevel van de aanbouw van één bouwlaag met aangekapt schilddak. Op de begane grond bevinden zich twee maal twee vensters onder één latei. In het dakschild bevindt zich een dakkapel. Aan weerszijden van de aanbouw bevindt zich in de terug gelegen zuidgevel van het hoofdvolume een ingangspartij. De ingangspartij bestaat uit een dubbele deur met meerruits bovenlicht aan de bovenzijde afgesloten door een platte luifel, dat overgaat in het schilddak. Uiterst links en rechts bevindt zich een lage, korte bakstenen muur alsof een doorgetrokken trasraam van de voorgevel. Op de verdieping bevindt zich een rond draairaam. Het INTERIEUR is niet bezocht.

Waardering

LEGERINGSGEBOUW (7) gebouwd als onderdeel van het KAZERNECOMPLEX `Elias Beeckman' naar ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. BOOST voor een infanteriekazerne met Regtstaf voor twee Bataljons gerealiseerd in 1939 in zakelijk expressionisme.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een legeringsgebouw als onderdeel van het kazernecomplex `Elias Beeckman' naar ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. BOOST in een zakelijk expressionistische bouwstijl gebouwd in 1939.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de strategische ligging van het kazernecomplex buiten de randstad op de Veluwe aan het spoor en de functioneel-ruimtelijke relatie van het legeringsgebouw met de andere onderdelen van het kazernecomplex `Elias Beeckman'. Het legeringsgebouw maakt deel uit van zes identieke legeringsgebouwen, symmetrisch gerangschikt aan de oost- en westzijde van het exercitieterrein.

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een infanteriekazerne met Regtstaf voor twee bataljons in Nederland naar ontwerp van A.G. Boost gerealiseerd in 1938/39 ontstaan als gevolg van een wijziging in de dienstplichtwet in februari 1938.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaNieuwe Kazernelaan1010D6711 JCEde
NeeElias Beeckmanlaan2366711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan2286711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan2506711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan2426711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan2386711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan2526711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan2586711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan2346711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan2486711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan2566711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan2606711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan2326711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan2306711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan2466711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan2406711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan2546711 VSEde
NeeElias Beeckmanlaan2446711 VSEde

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouwLegeringsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
EDEC4545

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeZakelijk Expressionismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19381939exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Boost, A.G. ; Gelderlandoverig ambachtsoort

ontwerper