Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524212
Complexnummer
524206 - De Boom
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82674/45
Kadastrale aanduiding
Leusden K 609
Arnhemseweg 107, 3832 GK te Leusden

Omschrijving

Complexonderdeel 6

Het aan de zijde van de Leusbroekerweg gesitueerde mogelijk laat-achttiende-eeuwse TOEGANGSHEK is omstreeks 1880 daar geplaatst. Het is afkomstig van het huis De Briellaerd aan de Achterveldseweg in Barneveld. Het hek markeert de noordelijke ingang van het park van de buitenplaats De Boom. Het hek staat op het zuidelijk landhoofd van een houten brug op ijzeren liggers voorzien van een eenvoudig ijzeren balusterhek. Het toegangshek bestaat uit twee geblokte natuurstenen hekpijlers op een gemetselde voet, en bekroond door een siervaas. Tussen de hekpijlers is een tweevleugelig smeedijzeren spijlenhek geplaatst en aan de buitenzijde een voluutvormig hekwerk. Tussen de twee hekpijlers ligt een natuurstenen dorpel.

Waardering

Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een van oorsprong mogelijk laat-achttiende-eeuws toegangshek, herplaatst in 1880 bij het landgoed De Boom. Verder van belang vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik. Vanwege de markering van de toegang tot de buitenplaats. Tevens is het van ensemblewaarde in ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524206. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1775
1800
globaal
afkomstig van Huis de Briellaerd, Achterveldseweg Barneveld

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing
Lodewijk XV stijl