Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524500
Complexnummer
524496 - Ter Veken
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82993/78
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 9922
Bij Schouwweg 29, 2243 BC te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 4

TUIN- EN PARKAANLEG behorend bij de buitenplaats Ter Veken bestaat uit een landschappelijk park en een geometrische tuin. Uit 19de-eeuws kaartmateriaal blijkt dat Terveken een bosrijk, deels geaccidenteerd binnenduin met zanderijvaarten omvat, dat behoort bij 'Het Zwarte Hek'. Dit terrein vormde oorspronkelijk de overplaats van landgoed Wiltrust, dat in 1854 in het bezit kwam van Frederik Hendrik. Vermoedelijk hebben de afgravingen reeds in de 18de eeuw plaatsgevonden. Een ander 18de-eeuws onderdeel wordt gevomrd door de uitkijkheuvel nabij het huis, de zgn. Parnassusheuvel. Waarschijnlijk is de reeds bestaande structuur aangepast voor de landschappelijke PARKAANLEG omstreeks 1908-1915. Voor het huis was oorspronkelijk sprake van een geometrische tuinaanleg in de Nieuwe Architectonische Tuinstijl, die echter vervangen is door een gazon. In 1937 is daarbij rondom het huis een TUINAANLEG toegevoegd in de vorm van een Rotstuin in Japanse stijl, welke wel is gehandhaafd.

Omschrijving

Het landschappelijke park met de geaccidenteerde aanleg strekt zich uit rondom het landhuis, vanwaar uit diverse paden door de park leiden. De parkaanleg kenmerkt zich door open en deels ook besloten ruimten met een gevarieerde beplanting, die wordt begrensd door vaarsloten. Er zijn verschillende doorkijken gecreëerd. Vooral bij de vaarsloten aan de noordwestzijde is door het enigszins slingerende verloop van de oevers een sterk ruimtelijk effect ontstaan. Rondom het hoger gelegen huis is er een ruim zich op de gazons, die begrensd worden door diverse boomgroepen en rododendrons. In de verschillende gazons staan enkele solitaire, waaronder een conifeer, ceder en een rode beuk. Zo staat ondermeer ten oosten van het landhuis een beuk en aan de oever van de noordwestelijke vaarsloot.

Opvallend element is het ten noorden van het huis gelegen, in de 18de eeuw kunstmatig opgeworpen duinheuvel (uitkijkheuvel of Parnassusheuvel genoemd), beplant met diverse eikenbomen. Door de accidentatie en de beplanting zorgen eveneens voor extra dieptewerking. Ten zuidoosten langs een pad richting de noordwestelijke vaarsloot staat een reeks berkenbomen. Ten noorden van de heuvel staat een kleine open weide. Ten noordwesten van het huis bevindt zich een langgerekte moestuin met druivenserre en bloemenkas. De oprijlaan en de sloot ten zuidwesten ervan wordt geflankeerd door een beukenlaan. De serre ten zuidoosten van het huis wordt omgeven door een terrasaanleg met meerdere niveaus, waarbij de uit misbaksel opgetrokken keermuren uitsparingen hebben voor rotsplanten. Bij de serre wordt de trap geflankeerd door gemetselde bloembakken. Het terras langs het huis en de paden in de borders zijn belegd met flagstones. De beplanting bestaat ondermeer uit azelea's en coniferen en taxusen in verschillende vormen. Aan weerszijden van de trap zorgen twee coniferen aan weerszijden van de trap voor enige mate van symmetrie.

Waardering

De tuin- en parkaanleg bij de buitenplaats Ter Veken is van algemeen belang vanwege de tuin- en cultuurhistorische waarde

- als in structuur en deels in detail gaaf bewaard gebleven landschappelijke parkaanleg en in tuinaanleg met rotstuin in Japanse tuinstijl.

- vanwege de ensemble- en situationele waarde door de bijzondere ruimtelijke en visuele relatie van het park met het huis, waarbij het paden- en slotenpatroon, de beplanting en accidentatie van het terrein voor dieptewerking zorgen.

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen, in het bijzonder met de moestuin.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524496. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1908
1915
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Rotstuin Japanse tuin

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Decoratieve tuinstijl
stijlzuiver