Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524505
Complexnummer
524503 - Arcadia
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82993/94
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 10156
Bij Schouwweg 87, 2243 BM te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 2

Behorende bij de buitenplaats Arcadia twee paar HEKPIJLERS in een Historiserende stijl uitgevoerd met vergelijkbaar materiaal gebruik als het landhuis. De pijlers staan aan weerszijden langs de Schouwweg.

N.B. De toegangshekken zijn vernieuwd en van bescherming uitgesloten.

Omschrijving

Boven van waalklinkers opgetrokken trasraam met afgesloten wordt door een rollaag zijn op een vierkant grondvlak, twee paar hekpijlers opgetrokken uit rode Waalsteen. Ze worden afgedekt door geprofileerde natuurstenen dekplaten, waarop smeedijzeren lantaarns zijn geplaatst, waarvan de staanders met decoratief gekruld smeedwerk over de zijkanten van de pijlers doorlopen.

Waardering

De hekpijlers zijn van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als functioneel en stilistische onderdeel van de buitenplaats Arcadia. Het toegangshek is gaaf wat betreft hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

De pijlers hebben een duidelijke situationele- en ensemblewaarde door de ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen en de beeldbepalende situering langs de Schouwweg als entree tot de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524503. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hekpijler

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1917
1917
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver