Actualiteit gegevens: 04-12-2018

Monumentengegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
524506
Complexnummer: 
524503 - Arcadia
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
18207/10
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Wassenaar
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Wassenaar
X-Y coördinaat: 
85274 - 459886

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding complexonderdeel 3

De CHAUFFEURSWONING met (AUTO)GARAGE en PAARDENSTAL behorend bij de buitenplaats Arcadia, is evenals het landhuis, naar een ontwerp van S. Parqui in 1917 in opdracht van mw. N.C.H. Parqui-de Boer, tot stand gekomen in een Nieuw Historiserende stijl geïnspireerd op het Hollands-Classicisme met invloed van Engelse landhuisstijl. Het pand staat op de zuidwesthoek van het terrein, langs de Schouwweg.

Omschrijving

Vrijstaande, samengestelde bouwmassa op rechthoekige plattegrond, bestaat uit een éénlaags, deels onderkelderde, chauffeurswoning met stal- en werkplaats onder een tentdak met zeeg, gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. Op de top staat een schoorsteen (oorspronkelijk voorzien van windscherm). Tegen de zuidoostgevel bevinden zich eenlaags bouwmassa op rechthoekige plattegrond onder een plat dak, waarbij aan de voorzijde een overdekte loggia of carport is geplaatst, die in het bestek als wagenplaats is aangeduid. In Vlaams verband is het trasraam opgetrokken van Waalklinkers en de gevel erboven in rode waalsteen, waarbij deuren en vensters gedekt worden door strekken met iets uitgemetselde sluitsteen. De rechtgesloten gevels worden afgesloten door een iets overstekende houten, op gootklossen rustende houten goot. Vrijwel alle vensters hebben een ramen met een roedenverdeling, waarvan de meester met dubbele openslaande benedenramen en bovenlichten, geflankeerd door persiennes. Aan zuidwest-, noordwest- en noordoostzijde bevinden zich aan weerszijden twee dakkapellen met dubbele zesruitsramen. Aan de zuidwestzijde bevindt zich teven een dakraam met één achtruits dakraam. De naar het voorplein gerichte voorgevel (noordoost) van het woongedeelte heeft rechts van het midden een door gemetselde muurtjes geflankeerde stoep. Hiervoor bevindt zich, onder een houten, door ijzeren getordeerde stangen geschoorde luifel de entreedeur. Dit is een paneeldeur met roedenverdeeld zij- en bovenlicht. Rechts ervan is een venster en links een hooggeplaatst dubbel vierruitsstalraam. Rechts daarvan bevindt zich een tweedelige opgeklampte staldeur met roedenverdeeld bovenlicht. Bij de symmetrisch ingedeelde rechter zijgevel (noordwest) is aan weerszijden één venster in de gevel geplaatst. De achtergevel (zuidwest) bestaat van links naar rechts uit een venster, een paneeldeur met roedenverdeelde zij- en bovenlichten en een venster. Het garagegedeelte is wit gesausd en heeft twee vensters. De linker zijgevel van de garage heeft één venster. Het garagegedeelte heeft aan de voorzijde (noordoost) drie paar garagedeuren, waarvoor de op pijlers rustende carport staat.

INTERIEUR. De plattegrondindeling en detaillering van het interieur bevindt zich grotendeels in oorspronkelijke staat. Bij het woongedeelte bevindt zich naast de entree een toilet met erachter een scheluwe trap. Erachter bevindt zich een keuken met ondermeer aanrecht, vaste kasten en schouw. Aan de noordwesten bevindt zich een kamer-en-suiteindeling met enkele (hoek)schouwen.

Het stalgedeelte heeft een hoge lambrisering met wit verglaasde tegels en groen gekleurde plint en bies, een klinker bestrating en een indeling voor vier ligboxen met voedertrog. Aan de zuidwestzijde bevindt de werkplaats. De garage heeft, evenals het stalgedeelte een tegellambrizering.

Waardering

De chauffeurswoning met (auto)garage en paardenstal is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als functioneel onderdeel behorend bij een buitenplaats.

- als karakteristiek voorbeeld van een bijgebouw van een buitenplaats in Nieuw Historiserende stijl, die geïnspireerd is op het Hollands-Classicisme uit het begin van de 20ste eeuw, dat aansluit bij dat van het bijbehorende landhuis. Het pand is vrijwel gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, zowel uit- als inwendig.

- vanwege de hoge ensemblewaarde door de grote ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen en is beeldbepalend gesitueerd aan langs de Schouwweg.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSchouwweg892243 BMWassenaar

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenDienstwoning(K)Chauffeurswoning
Neeoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenOpslagAutogarage
Neeoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Paardestal(M)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WASSENAARF10156

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzenEngelse Landhuisstijlinvloeden
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzenNieuw-Historiserende stijlstijlzuiver
Neo-Classicismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19171917exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Parqui, S. ; Zuid-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur
Parqui-de Boer, N.C.H. ; Zuid-Hollandopdrachtgever