Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524507
Complexnummer
524503 - Arcadia
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82993/98
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 10156
Groen van Prinstererlaan 2, 2243 BR te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 4

De uit 1921 stammende TUINMANSWONING behorend bij de buitenplaats Arcadia is door A.C.J. Achilles gebouwd in een Expressionistische stijl met aan de Amsterdamse School verwante invloeden is in opdracht van de toenmalige eigenaar C.J. Visser. De tuinmanswoning staat op het zuiden van het terrein ten zuidoosten van de houten schuur. Het grenst aan de zuidoostzijde aan de Groen van Prinstererlaan.

Omschrijving

Houten vrijstaande bouwmassa op rechthoekige plattegrond, wordt gedekt door een schilddak, waarvan de dakschilden in het midden langer doorlopen en de top wordt afgesloten door uilenborden. De zich verjongende gevels zijn evenals het dak bekleed met leien in Rijndekking en vormen daardoor een sterke visuele eenheid met de dak. Elk dakschild heeft onder een opgelicht gedeelte een dakkapel met enkele, dan wel dubbel raam met roedenverdeling. Deur- en vensteropeningen zijn rechtgesloten.

De voorgevel (noordoost) heeft rechts een tweedelige deur en links een zesruits raam. De linker (zuidoost), aan de Groen van Prinstererlaan grenzende zijgevel een samengestelde raampartij, bestaat uit zes- en tweeruitsramen. De rechter zijgevel (noordwest) heeft een enkel en een gekoppeld venster De achtergevel (zuidwesten) heeft dubbel raam.

In het INTERIEUR is de oorspronkelijke plattegrondindeling en detaillering grotendeels gehandhaafd. De schoorsteen en het rookkanaal zijn van gele ijsselsteen.

Waardering

De tuinmanswoning is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde:

- als karakteristiek voorbeeld van een tuinmanswoning uit de eerste decennia van de 20ste eeuw in een Expressionistische stijl met aan de Amsterdamse School verwante invloeden. Zowel in- als uitwendig is het pand gaaf wat betreft hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

- vanwege de zeldzaamheidswaarde door de bijzondere toepassing van het materiaalgebruik in samenhang met de vormgeving.

- vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen en vanwege de beeldbepalende situering langs de Groen van Prinstererlaan.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524503. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Tuinmanswoning(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1921
1921
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden
Expressionisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Achilles, A.C.J. ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur
Visser, C.J. ; Zuid-Holland
opdrachtgever