Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524509
Complexnummer
524503 - Arcadia
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82993/102
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 10156
Bij Schouwweg 87, 2243 BM te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 6

De TUINAANLEG in de Nieuw Architectonische Tuinstijl behorend bij de buitenplaats Arcadia dateert waarschijnlijk uit de bouwtijd van het landhuis uit het eind van de jaren '10 van de 20ste eeuw. Met handhaving van het oorspronkelijk, enigszins geaccidenteerde, karakter van het duinbos, is rondom het huis een geometrisch tuin aangelegd. De tuinaanleg concentreert zich rondom het huis. Mede door de terrasaanleg wordt de tuin als voortzetting van het huis gezien. Aan de zuidzijde van de tuin, tussen de schuur bij de tuinmanswoning en de chauffeurswoning lag oorspronkelijk de moestuin.

Omschrijving

Het karakter van de tuin wordt rondom in hoofdlijnen bepaald door restanten van een duinbos, dat voornamelijk uit eikenbomen bestaat, waarvan verschillende oude exemplaren. De geometrisch tuinaanleg is opgebouwd uit meerdere niveaus en concentreert zich ten zuidoosten van het huis. Het is deels vereenvoudigd en een groot gazon. Langs de zuidoostelijk begrenzing staan vooral veel taxussen; tevens een rijke aanplant met rododendrons. Rondom het gazon diverse borders, waaronder één die via een lus aan de zuidoostzijde aansluit op het terras van ten zuidwesten van het huis.

Voor de achtergevel ligt een verhoogd, uit rode baksteen opgetrokken terras met natuurstenen balustrade. Het heeft een symmetrisch opgezet met concave en rechte uitstulpingen, die uitkomen bij een terras dat in de middenas van het as is gelegen. In het verlengde hiervan ligt een grindpad dat uitkomt bij de trap van een cirkelvormig gemetseld verlaagd gedeelte. Rondom het cirkelvormige gedeelte ligt een iets verhoogd, door lavabrokken begrensde border/gras, waar enkele loofbomen zijn geplant. In het middelpunt van de cirkel is een waterpartij verdiept gelegen een waterpartij, die een rechthoekige vorm heeft met halfcirkelvormige uitstulpingen. Centraal is een uit lavabrokken opgebouwde fontein geplaatst.

Waardering

De tuinaanleg behorende bij de buitenplaats Arcadia is van algemeen belang vanwege de cultuur- en tuinhistorische waarde als redelijk gaaf en in hoofdlijnen goed herkenbaar tuinaanleg in de Nieuw-Architectonische Tuinstijl uit het begin van de 20ste eeuw.

De tuinaanleg is in hoofdlijnen, qua materiaalgebruik en de detaillering goed herkenbaar.

De tuinaanleg heeft een grote ensemblewaarde vanwege de bijzondere ruimtelijk en visuele relatie als architectonische voortzetting van het huis.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524503. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1915
1920
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Decoratieve tuinstijl
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Onbekend ; Zuid-Holland
overig ambachtsoort