Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentengegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
524512
Complexnummer: 
524510 - R.K. Kerk H. Willibrordus
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
16 april 2002
Kadaster deel/nr: 
18116/40
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Wassenaar
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Wassenaar
X-Y coördinaat: 
86775 - 461742

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding complexonderdeel 2

PASTORIE gebouwd in 1906 naar ontwerp in neo-renaissancestijl van Nicolaas Molenaar bij de Willibrorduskerk en met een tussenlid daarmee verbonden.

N.B. De pastorie is niet meer als zodanig in gebruik en is opgedeeld in service- appartementen.

Omschrijving

Pastorie over twee bouwlagen opgetrokken in rode baksteen (kruisverband). Het afgeknotte schilddak is deels bedekt met rubberroid en deels met leien in Maasdekking en heeft meerdere dakkapellen onder een ingesnoerde spits. De gevels van het pand zijn gedecoreerd met natuurstenen speklagen ter hoogte van tussen- en bovendorpels. Verder natuurstenen afdekking van de plint, natuurstenen waterdorpels en deurkalf. Onder de dakrand is een bakstenen fries met bloktand aangebracht. Een deel van de vensters is voorzien van glas-in-loodvullingen in de bovenlichten.

Voorgevel (noord) met links risalerend driezijdig bouwdeel onder een driezijdig tentdak met piron. Op de begane grond en de verdieping zijn in de drie gevelzijden vensters geplaatst. Centraal boven het risaliet een gemetselde dakkapel met puntgevel. Hierin een zesruits venster onder een rondboog met natuurstenen aanzet- en sluitstenen en een met siermetselwerk gevulde boogtrommel. Rechts naast het risaliet de entree in een portiek met paneeldeur voorzien van een ruitje met tralies onder een met glas-in-lood gevuld bovenlicht. In dit geveldeel zijn verder op de begane grond twee en op de verdieping drie venster geplaatst. De muuropeningen in de voorgevel zijn geplaatst onder een segmentboog op de begane grond of een rondboog op de verdieping waarbij de boogtrommels gevuld zijn met siermetselwerk en de boogruggen gedecoreerd zijn met natuurstenen aanzet- en sluitstenen. Boven deze gevel op het dak een dakkapel onder een zadeldakje met overkragende ingesnoerd tentdak met piron (verg. dakkapellen kerk). Rechter zijgevel (west) met op de begane grond drie vensters en een deur en ter plaatse van de verdieping vier vensters. De muuropeningen hebben ook in deze gevel een met siermetselwerk gevulde boogtrommel gedecoreerd met natuurstenen aanzet- en sluitstenen. Linker zijgevel met venster op de begane grond. Achtergevel (noord) opgedeeld in drieën waarbij het centrale deel risaleert en het rechter deel een plat dak heeft. Links een serre met houten opbouw waarop een balkon. Op de begane grond en de verdieping in deze gevel vensters onder een gedeeld bovenlicht met een strekkenlaag met aanzet- en sluitstenen. De linker zijgevel (oost) bezit op de begane grond en de verdieping een venster. Tegen deze gevel is een eenlaags tussenlid gebouwd.

Waardering

Uit 1906-1907 gedaterende pastorie bij de H. Willibrorduskerk, is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als kenmerkend voorbeeld van een vroeg-20ste eeuwse woning in een rooms-katholiek complex, uitgevoerd in een daarvoor gebruikelijke neo-renaissance stijl;

- van belang wegens de ensemblewaarde als historisch-functioneel en visueel samenhangend complexonderdeel;

- van belang voor het oeuvre van architect Molenaar.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKerkstraat792242 HEWassenaar

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerkelijke dienstwoningPastorie(F)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WASSENAARF11049

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissancestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19061906exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Molenaar, N ; Zuid-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur