Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524516
Complexnummer
524514 - De Goede Herder
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82994/20
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 11162
Stoeplaan 4 A, 2243 CZ te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 2

De bij de R.K. Parochiekerk 'De Goede Herder' behorende KOSTERSWONING uit 1929-1931 is, evenals de kerk, ontworpen door de architecten L. en J.A. van der Laan. Het materiaalgebruik en de architectuur sluit aan bij het ontwerp van de kerk, maar is soberder van opzet en past in de traditie van de Delftse School. De woning ligt ter hoogte van de noorder dwarsbeuk, waar het door middel van een rondbogig poort mee is verbonden.

Omschrijving

Tweelaags woonhuis op een vrijwel vierkante plattegrond met een smalle, éénlaags uitbouw aan de noordoostzijde, die elk door een overstekend zadeldak met Maastrichtse goot worden gedekt, welke bedekt is met groen genuanceerde geglazuurde moderne Romaanse pannen. De nokrichtingen lopen parallel aan de kerk in noord-oost/zuid-westelijke richting. De gevels zijn opgetrokken van grauwe baksteen (staand verband) met strekken en hanekammen boven de deuren en vensters en bakstenen lekdorpels. De enkele en samengestelde vensterpartijen hebben overwegend enkele en dubbele openslaande ramen met roedenverdeling en glas-in-lood. De beide kopgevels van het hoofdgedeelte hebben ronde tweeruits zoldervensters.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (noord-west) heeft een entreedeur onder een keperboogvormige overkapping met aan weerszijden een raam. De symmetrisch ingedeelde rechter kopgevel (zuidwest) heeft op de begane grond een ondiepe rechthoekige erker met roedenverdeling. Aan weerszijden ervan bevindt zich een tweeruits raam. Op de verdieping zijn drie vierruits ramen symmetrisch over de gevel verdeeld. Het zoldervenster in de middenas is een rond vierruits oeil-de-boeuf. Aan weerseinden van de achtergevel (zuidoost) bevindt zich op de begane grond een tweeruits raam en op de verdieping erboven een dubbel openslaand tweeruits raam. Het dakschild heeft in het midden een twee ruits dakkapel. De linker kopgevel (noord-oost) heeft op de begane grond openslaande terrasdeuren met rechts daarvan de uitbouw. In het midden op de verdieping zijn twee trappenhuisvensters gevat in stalen kozijnen met glas-in-lood. Het zoldervenster is identiek aan die van de zuidwestelijke kopgevel. De langsgevel van de uitbouw aan de noord-westzijde heeft van rechts naar links een dubbel raam, een paneeldeur met spieraam en een dubbel tweeruits raam. De zuid-westelijke langsgevel heeft een raam en een schuurdeur. De noordoostelijke zijgevel heeft een raam.

INWENDIG is de oorspronkelijk indeling van het woonhuis grotendeels gehandhaafd met ondermeer een kamer-en-suite indeling.

Waardering

De kosterswoning is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde doordat er een functionele, stilistische en ruimtelijke samenhang is met de bijbehorende R.K. kerk De Goede Herder. Het is evenals de kerk een ontwerp van de L. en J.A. van der Laan.

Als zodanig is het dan ook van belang voor het oeuvre van beide architecten.

De kosterswoning is vrijwel gaaf in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik van zowel ex- als interieur.

Verder van belang vanwege de ensemblewaarde, omdat het deel uitmaakt van het totaalontwerp van het R.K.-complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524514. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Kosterswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1929
1931
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Laan, J.A. van der ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur
Laan, L. van der ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur