Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentengegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
524519
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Eikenrode
Complexnummer: 
524518 - Eikenrode
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
16 april 2002
Kadaster deel/nr: 
18116/42
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Wassenaar
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Wassenaar
X-Y coördinaat: 
87734 - 461503

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding complexonderdeel 1

Hoofdonderdeel van de historische buitenplaats Eikenrode is het WOONHUIS van het type villa, gebouwd in opdracht van de heer J.E.Romeny, in 1913 naar tekeningen van de architecten Smits en Fels in een aan de Engelse Landhuisstijl verwante bouwstijl. In stijl werd in 1933 tegen de oostzijde een kleine dienstvleugel aangebouwd. De villa Eikenrode is gelegen aan de westelijke zijde van de Rijksstraatweg en maakt onderdeel uit van het villapark De Pauw.

Omschrijving

Tweelaags, langgerekt pand in rode baksteen opgetrokken onder een samenstel van verspringende schilddaken met overstek. De uitzwenkende, overstekende dakschilden zijn met riet gedekt, de verdiept geplaatste dakkapellen zijn met het riet meegedekt. De voorgevel (noord) is een langsgevel met een door de dakvoet lopend risaliet waarin de entree met stoep geplaatst is. Deze bevindt zich in een rondboogvormig portiek met een luifel, bekleed met kunststeen steunend op zuilen met fantasiekapitelen, eveneens uitgevoerd in kunststeen. De rondboogvormige hardhouten paneeldeur heeft een klein sierrooster. In het portiek is een lantaarn geplaatst. Boven de entree een plaquette met de naam van het pand, geflankeerd door wapenschilden. Op de verdieping van het risaliet een driedelig venster met glas-in-lood. Het risaliet eindigt in een balkon met een in siermetselwerk uitgemetselde borstwering en heeft aan weerszijden ter plaatse van de begane grond en de verdieping dubbele vensters, op de begane grond voorzien zijn van luiken. In het linker deel van de voorgevel is op de begane grond een dienstingang onder een luifel geplaatst, daarnaast een driedelig venster met luiken en op de verdieping twee kleinere vensters. Tegen de kopse gevelzijde (west) is de eenlaagse dienstvleugel aangebouwd onder een afzonderlijk, rietgedekt schilddak en voorzien van dubbele, met luiken behangen vensters.

De achtergevel bestaat uit twee bouwdelen waarvan de rechter iets teruggeplaatst is. Hierin zijn op de begane grond en de verdieping twee dubbele vensters geplaatst, op de begane grond voorzien zijn van luiken. Voor het linker bouwdeel is een terras aangelegd dat tot aan de oostelijke zijgevel loopt en omgeven is door een in siermetselwerk opgemetselde balustrade. Enkele treden komen via het terras uit bij de vijver. Het centrale deel van deze bouwmassa ligt terug en vormt als zodanig op de begane grond een overdekt terras en op de verdieping een loggia met een houten balustrade. Aan weerszijden hiervan op de begane grond een driezijde erker en op de verdieping een samengestelde vensterpartij.

De kopse gevel aan de oostzijde heeft over de hele hoogte een driedelige erker.

INTERIEUR. De ruimteindeling en aankleding van het interieur bevinden zich in de oorspronkelijke staat. Vermeldenswaardig zijn onder meer de met marmer uitgelegde vestibule, trap met gesneden balusters, balkenzolderingen en een ingebouwde kast in de eetkamer en stucplafonds.

Waardering

Woonhuis behorend bij de historische buitenplaats Eikenrode van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villa die tot stand kwam na het kavelgewijs uitgeven van bouwgrond die oorspronkelijk onderdeel was van de buitenplaats De Paauw.

- wegens de bouwstijl die geïnspireerd is op de Engelse Landhuisstijl en als ontwerp van de architectencombinatie Smit & Fels.

Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering wat betreft in- en exterieur.

Het pand heeft ensemblewaarde als onderdeel van het complex met dienstgebouwen en de omringende tuin met sier- en tuinelementen.

Het pand is beeldbepalend gesitueerd aan de Rijksstraatweg en maakt onderdeel uit van de reeks buitenplaatsen en villacomplexen aan weerszijden van de Rijksstraatweg.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaRijksstraatweg3922242 CZWassenaar

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WASSENAARF11340

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzenEngelse Landhuisstijlinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19131913exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Smits en Fels ; Zuid-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur
Romeney, J.E. ; Zuid-Hollandopdrachtgever