Actualiteit gegevens: 04-12-2018

Monumentengegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
524530
Complexnummer: 
524528 - Meijendel
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
8 juli 2002
Kadaster deel/nr: 
18337/16
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Wassenaar
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Wassenaar
X-Y coördinaat: 
82830 - 460556

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding complexonderdeel 1

WOONHUIS behorend bij de voormalige duinboerderij 'Meijendel', welke omstreeks 1830 tot stand is gekomen in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Aanleiding tot de bouw was een prijsvraag uit 1816 en nader uitgewerkt in 1823 van de 'Maatschappij ter bevordering van den Landbouw', die werd gewonnen door D.T. Gevers van Endegeest. De woning staat aan de zuidzijde van het vroegere erf waaromheen de overige complexonderdelen van de boerderij zijn gegroepeerd. De nokrichting loopt in oost-westrichting.

Omschrijving

Vrijstaande éénlaagse boerderij op een rechthoekig grondvlak met twee onderkelderde ruimten en opkamers, wordt gedekt door een zadeldak met wolfseinden, rondom voorzien van houten op gootklossen rustende goten. Het dak is gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De wit geschilderde, gepleisterde bakstenen gevels hebben een zwart geschilderde plint. De vensters waren oorspronkelijke merendeels voorzien van zesruitsschuiframen, geflankeerd door luiken met in rood-wit en groen geschilderd zandlopermotief. De lange noordgevel bevat vier vensterassen. In beide geveleinden bevindt zich een zesruitsschuifraam. Rechts van het midden bevindt zich een vernieuwde deur met bovenlicht, oorspronkelijk tweeruits. Links van het midden bevindt zich een verbreed venster, voorzien van een dubbel openslaand drieruitsraam met een tweeruits bovenlicht boven een vast kalf. De achtergevel (zuid) heeft links een dubbel tweeruits raam. Rechts ervan bevindt zich een vernieuwde deur met bovenlicht (oorspronkelijk tweeruits), vergelijkbaar met die in de voorgevel. Rechts daarvan is een dubbel openslaand raam met twee vierruits bovenlichten geplaatst. De westelijke kopgevel heeft links in de gevel een kelderluik en rechts een vernieuwde, oorspronkelijk tweedelige deur. Ter plaatse van het oorspronkelijke zolderluik met vast vierruits bovenlicht, is een vierruits raam aangebracht. De oostelijke kopgevel heeft links een dubbel kelderluik met daarboven een opkamervenster, bestaande uit een achtruitsschuifaam met liggende ruitjes. Rechts ervan bevindt zich een zesruits schuifraam. Op de zolder is een met de andere kopgevel vergelijkbaar zolderluik geplaatst, eveneens voorzien van een vierruits raam.

INWENDIG is de oorspronkelijke plattegrondindeling in hoofdlijnen herkenbaar met één doorlopende gang in dwarsrichting. Rechts ervan bevindt zich aan pleinzijde één onderkelderde opkamer. De ruimte links van de gang was oorspronkelijk tweedelig, nog herkenbaar aan de balkenzoldering met ravelingen, ten behoeve van twee schouwen aan weerszijden van de niet meer aanwezige muur. In de zuidhoek bevindt zich de tweede onderkelderde opkamer, waarbij de kelder toegankelijk is via het opklappen van de een klein opkamertrapje. Beide kelders hebben een eenvoudige balkenzoldering.

Waardering

De woning van de duinboerderij is van algemeen belang wegens architectuur/cultuurhistorische waarde

- als ruimtelijke en functioneel onderdeel van een boerderijcomplex uit het tweede kwart van de 19de eeuw, dat is ontstaan als experimenteel project van de ontginning van duinvlakte naar aanleiding van een prijsvraag uit 1816 van de 'Maatschappij ter bevordering van den Landbouw'.

- vanwege de ensemblewaarde als essentieel onderdeel, deel uitmakend van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van belang is. Er is tevens sprake van een ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen.

De woning is vrij gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMeijendelseweg382243 GNWassenaar

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis
Neeoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WASSENAARG3425

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantstijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Duinboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18301830exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Gevers van Endegeest, D.T. ; Zuid-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur