Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524530
Complexnummer
524528 - Meijendel
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82994/47
Kadastrale aanduiding
Wassenaar G 3425
Meijendelseweg 38, 2243 GN te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 1

WOONHUIS behorend bij de voormalige duinboerderij 'Meijendel', welke omstreeks 1830 tot stand is gekomen in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Aanleiding tot de bouw was een prijsvraag uit 1816 en nader uitgewerkt in 1823 van de 'Maatschappij ter bevordering van den Landbouw', die werd gewonnen door D.T. Gevers van Endegeest. De woning staat aan de zuidzijde van het vroegere erf waaromheen de overige complexonderdelen van de boerderij zijn gegroepeerd. De nokrichting loopt in oost-westrichting.

Omschrijving

Vrijstaande éénlaagse boerderij op een rechthoekig grondvlak met twee onderkelderde ruimten en opkamers, wordt gedekt door een zadeldak met wolfseinden, rondom voorzien van houten op gootklossen rustende goten. Het dak is gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De wit geschilderde, gepleisterde bakstenen gevels hebben een zwart geschilderde plint. De vensters waren oorspronkelijke merendeels voorzien van zesruitsschuiframen, geflankeerd door luiken met in rood-wit en groen geschilderd zandlopermotief. De lange noordgevel bevat vier vensterassen. In beide geveleinden bevindt zich een zesruitsschuifraam. Rechts van het midden bevindt zich een vernieuwde deur met bovenlicht, oorspronkelijk tweeruits. Links van het midden bevindt zich een verbreed venster, voorzien van een dubbel openslaand drieruitsraam met een tweeruits bovenlicht boven een vast kalf. De achtergevel (zuid) heeft links een dubbel tweeruits raam. Rechts ervan bevindt zich een vernieuwde deur met bovenlicht (oorspronkelijk tweeruits), vergelijkbaar met die in de voorgevel. Rechts daarvan is een dubbel openslaand raam met twee vierruits bovenlichten geplaatst. De westelijke kopgevel heeft links in de gevel een kelderluik en rechts een vernieuwde, oorspronkelijk tweedelige deur. Ter plaatse van het oorspronkelijke zolderluik met vast vierruits bovenlicht, is een vierruits raam aangebracht. De oostelijke kopgevel heeft links een dubbel kelderluik met daarboven een opkamervenster, bestaande uit een achtruitsschuifaam met liggende ruitjes. Rechts ervan bevindt zich een zesruits schuifraam. Op de zolder is een met de andere kopgevel vergelijkbaar zolderluik geplaatst, eveneens voorzien van een vierruits raam.

INWENDIG is de oorspronkelijke plattegrondindeling in hoofdlijnen herkenbaar met één doorlopende gang in dwarsrichting. Rechts ervan bevindt zich aan pleinzijde één onderkelderde opkamer. De ruimte links van de gang was oorspronkelijk tweedelig, nog herkenbaar aan de balkenzoldering met ravelingen, ten behoeve van twee schouwen aan weerszijden van de niet meer aanwezige muur. In de zuidhoek bevindt zich de tweede onderkelderde opkamer, waarbij de kelder toegankelijk is via het opklappen van de een klein opkamertrapje. Beide kelders hebben een eenvoudige balkenzoldering.

Waardering

De woning van de duinboerderij is van algemeen belang wegens architectuur/cultuurhistorische waarde

- als ruimtelijke en functioneel onderdeel van een boerderijcomplex uit het tweede kwart van de 19de eeuw, dat is ontstaan als experimenteel project van de ontginning van duinvlakte naar aanleiding van een prijsvraag uit 1816 van de 'Maatschappij ter bevordering van den Landbouw'.

- vanwege de ensemblewaarde als essentieel onderdeel, deel uitmakend van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van belang is. Er is tevens sprake van een ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen.

De woning is vrij gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524528. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1830
1830
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Duinboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Gevers van Endegeest, D.T. ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur