Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524534
Complexnummer
524532 - Plantsoen Burchtplein
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82994/51
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 8689
Wassenaar, Burchtplein

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 2

GEDENKBANK met PERGOLA`S, in 1928 ontworpen door de Haagse architect J.J. (Co Brandes) in een (Vaderlandse) Rustieke bouwstijl met invloeden van de Nieuwe Haagse School, geplaatst ter ere van burgemeester Storm van 's Gravensande. De gedenkbank met pergola is de pendant van de tegenover gelegen muziektent en is gesitueerd in de zuidwesthoek van het plantsoen, in het verlengde van de middenas gelegen wetering.

Omschrijving

Uit rode handvormsteen (kettingverband) opgetrokken zitbank heeft een segmentboogvormig grondvlak, dat aan weerszijden eindigt in een pergola. De gebogen leuning van de bank wordt gesloten door een kantstaande rollaag, en heeft in het midden een natuurstenen haut-reliëf met de tekst: 'BURGEMEESTER STORM VAN 's GRAVENSANDE' De hardstenen zitting van de bank rust op gemetselde pijlertjes. Op de afsluitende muurtjes van de bank is een natuurstenen reliefsteen aangebracht met het jaartal '1911' en '1928'.

Op de twee pijlers van de pergola`s rust een houten ligger met dwarsbalkjes. De pijler tegenover de gedenkbank wordt geflankeerd door een dwarsmuurtje met gemetselde bloembakken langs de waterpartij.

Waardering

De uit 1928 daterende gedenkbank met pergola is van algemeen belang wegens architectuur- , cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als representatief voorbeeld van een karakteristieke monument uit de jaren '20 van de 20ste eeuw, ontworpen in een (Vaderlandse) Rustieke bouwstijl met invloeden van de Nieuwe Haagse School;

- als onderdeel van het oeuvre van de Haagse architect J.J. Brandes, de grondlegger van de Nieuwe Haagse school;

- door de karakteristieke vormgeving en detaillering van de gedenkbank en de pergola in een (Vaderlandse) Rustieke bouwstijl met invloeden van de Nieuwe Haagse School;

- vanwege de gaafheid van hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering;

Verder stedenbouwkundig van belang vanwege de historische ruimtelijke en functionele relatie met de omringende plantsoenaanleg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524532. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Pergola
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Zitbank Gedenkbank

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1928
1928
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
stijlzuiver