Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524544
Complexnummer
524542 - Begraafplaats Kerkehout
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82993/185
Kadastrale aanduiding
Wassenaar D 3010
Het Kerkehout 6, 2245 XR te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 2

Het bij de Joodse begraafplaats behorend METAARHUIS uit 1906-1907, gebouwd naar een ontwerp van L. Simons, in een Historiserende op de Oudheid geïnspireerde bouwstijl. Het metaarhuis was ondermeer bestemd voor de rituele wassingen. Tegenwoordig is het in gebruik als gemeentelijke aula. Het metaarhuis staat ten zuidwesten van het centrale plein. Aan weerszijden van de aula staan geschoren coniferen.

N.B. Tijdens een renovatie midden jaren '80 zijn ondermeer de luifel en enkele deuren vernieuwd.

Omschrijving

Vrijstaand wit gepleisterd metaarhuis met een rechthoekige plattegrond en een plat dak, is symmetrisch opgezet, waarbij de voorgevel is georiënteerd op het oosten. Tegen de westgevel bevindt zich een eenlaags uitbouw.

De gevels zijn geleed door, door zich verjongende, met pinakels bekroonde, lisenen op de hoeken en aan weerszijden van de hoofdentree. Ertussen bevinden zich boven een hoge borstwering spaarvelden. De pinakels aan weerszijden van de hoofdentree worden afgedekt door een eenvoudige draperie. De gevels worden afgesloten door een fries met palmetmotief.

De rechtgesloten dubbele deuren hebben een cassettenpatroon. De merendeels hooggeplaatste vensters hebben vaste diepliggende ramen, geplaatst tussen gestileerde pilasters.

De voorgevel (oostzijde) heeft in het midden een dubbele deur, onder een luifel die rust op vier zuilen. Erboven bevindt zich een driedelig, door penanten gescheiden, vensterpartij. Beide spaarvelden aan weerszijden van de entree hebben één hooggeplaatst venster. De zuidgevel heeft in het midden één dubbele deur met vergelijkbaar driedelige vensterpartij erboven. De westgevel bevindt zich een eenlaags bouw Bij de noordgevel is het midden, vergelijkbaar met de zuidzijde een driedelige vensterpartij geplaatst.

INWENDIG heeft het metaarhuis wit gestucte wanden en liggen op de vloer geglazuurde plavuizen.

Waardering

Het metaarhuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als zeldzaam en karakteristiek voorbeeld van een metaarhuis uit het begin van de 20ste eeuw in een Historiserende op de Oudheid geïnspireerde bouwstijl.

- door de typologie, als bijzondere uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling.

Verder van belang vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele samenhang met de bijbehorende begraafplaats en vanwege de beeldbepalende situering aan het centrale plein.

Het metaarhuis is vrij gaaf wat betreft de hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detaillering. Het is, mede door de architectonische vormgeving, tevens van belang vanwege functionele herkenbaarheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524542. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Baarhuisje Joodse begraafplaats Metaarhuisje

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1906
1907
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Simons, L. ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur