Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524547
Complexnummer
524545 - WAVO-park
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82993/198
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 11143
Wassenaar F 11142
Bij Schouwweg 81, 2243 BL te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 4

De bij het WAVO-park behorende TUINAANLEG in Decoratieve Tuinstijl is in 1927 ontworpen door de Haagse architect S. de Clerq, die tevens optrad als huisarchitect van de opdrachtgevers, het echtpaar Van Ommeren-de Voogt. Het ontwerp is aangegeven op de bouwtekening van de woningen. Langs de voorgevel staan ijzeren LANTAARNS uit de bouwtijd. De toegangsweg leidt over twee BRUGGEN uit 1927 met gemetselde balustrades. De rand tegen de achtergevel van het gebouw was oorspronkelijk met rotstuintjes ingericht, zodat een vloeiende overgang van steen naar groen werd verkregen. Achter het gebouwencomplex vrije zichten over de weilanden die aan de oostzijde worden beëindigd door een rechte bomenrand, waarachter het park van de buitenplaats Rust en Vreugd ligt.

Omschrijving

Voor het gebouwencomplex gelegen tuin bestaande uit een (iets hoekige) halvemaanvormige waterpartij en daar omheen een eveneens halvemaanvormige toegangsweg. Tussen de trappen naar de bovenwoningen bevinden zich kleine voortuintjes, waarlangs ijzeren straatlantaarns zijn geplaatst. De waterpartij heeft graskanten, afgeronde oevers en een steil talud met op de middenas een trapje naar het water. Aan de straatzijde staan boomgroepen en heesters, coniferen en rododendrons. De waterpartij staat via duikers met daarover twee bruggen in verbinding met een sloot. De bruggen zijn herkenbaar aan gemetselde balustrades in de stijl van de Nieuwe Haagse School met verspringende delen. Het talud aan de achterzijde van het gebouw is - voorzien van trappen - opgenomen in de achtertuintjes, die van het omlopende halvemaanvormige pad worden gescheiden door een haag. De aanleg wordt begrensd door een halvemaanvormige sloot.

Waardering

De tuinaanleg bij het WAVO-park is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische waarde en vanwege de ensemblewaarde:

- vanwege het ruimtelijke concept en de eenheid tussen het gebouw en de groenaanleg;

- vanwege de aanleg in decoratieve tuinstijl;

- als tuin behorend bij de woningen met winkel van het WAVO-park;

- voor het oeuvre van de architect S. de Clerq;

- vanwege de functioneel ruimtelijke samenhang tussen de verschillende onderdelen van het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524545. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1927
1927
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Decoratieve tuinstijl
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Clerq, S. de ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur
Ommeren-de Voogt ; Zuid-Holland
opdrachtgever