Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524551
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82994/7
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 5693
Stoeplaan 1, 2243 CT te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding

LANDHUIS met bijbehorende GARAGE met elkaar verbonden door middel van een TUINMUUR, gebouwd in opdracht van N.C. de Gijselaar gebouwd in Um 1800-stijl naar ontwerp van de architect E. Caron. Het pand en de daarbij behorende garage kwamen in 1927 gereed, waarna in 1937 een serre werd aangebouwd. Het huis maakt deel uit van het villapark Oud Wassenaar, dat vanaf 1904 in kavels werd verkocht. Rondom het huis een eenvoudige tuin met volwassen bomen, deels omgeven door een haag. Het terrein is toegankelijk via een smeedijzeren hek aan de zijde van de Stoeplaan.

Omschrijving

Vrijstaand tweelaags landhuis met souterrain, opgetrokken in gepleisterde baksteen onder een met gesmoorde, verbeterde pannen gedekt afgeknot schilddak. Het pand is rondom voorzien van cordonlijsten en een kroonlijst. De dubbele zesruits vensters onder dubbele tweeruits bovenlichten hebben persiennes.

De symmetrische voorgevel (west) heeft een middenrisaliet waarin de entree geplaatst is onder een gebogen luifel op ijzeren kolommen met basementen. De zware paneeldeur wordt geflankeerd door smalle staande vensters. Boven de entree zijn twee vensters geplaatst. Aan weerszijden van het risaliet zijn op de begane grond en de verdieping twee vensters geplaatst. De symmetrie van de gevel komt terug in de drie dakkapellen boven de voorgevel. De centraal geplaatste dakkapel heeft een frontonvormige bekroning met wangen. Aan weerszijden daarvan een dakkapel met een gebogen fronton, eveneens met wangen.

Noordgevel met dienstingang en driedelig traplicht gevuld met glas-in-lood onder een gekoppeld, rondboogvormig driedelig bovenlicht. Rechts voor de gevel een erker met daarop een opengewerkte balustrade.

Achtergevel (oost) voorzien van twee dubbele terrasdeuren, geflankeerd door vensters, op de verdieping 4 vensters. De rechter zijgevel (zuid) heeft drie vensters op de begane grond en vier vensters op de verdieping. Centraal boven de gevel een dakkapel, afgesloten door een fronton en vleugelstukken, waarin een driedelig meerruits venster geplaatst is.

INTERIEUR. De oorspronkelijke indeling is grotendeels gehandhaafd. Vermeldenswaard zijn onder meer de centrale hal met tochtportaal, uitgelegd met zwart-wit geblokte marmerplaten, bordestrap met smeedijzeren balustrade, herenkamer met houten schouw en een balkenplafond met decoratieve sleutelstukken. Verder aanwezig een marmeren schouw, parketvloer en radiatorkasten.

Een muur verbindt het huis aan de eenlaagse garage, opgetrokken in gepleisterde baksteen onder een met gesmoorde pannen gedekt schilddak. In de voorgevel (noord) zijn twee getoogde dubbele houten deuren met beslag geplaatst. de overige gevels zijn blind uitgevoerd.

Waardering

Landhuis met bijbehorende garage en tuinmuur uit 1927, is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorisch waarde

- als voorbeeld van een landhuis dat als onderdeel van het villapark Oud Wassenaar aan het begin van de 20e tot stand kwam.

- als kenmerkend voorbeeld van een landhuis gebouwd in Um 1800-stijl. En wegens de plaats in het oeuvre van de architect E. Caron.

Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering wat betreft het exterieur en bezit enkele gave, uit de bouwtijd stammende interieuronderdelen.

Het landhuis heeft situationele- en ensemblewaarde in combinatie met de garage en is beeldbepalend gelegen aan de Stoeplaan bij de kruising met de Kerkeboslaan en de Van Oudermeulenlaan.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1927
1927
exact
verbouwing
1937
1937
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Caron, E. ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur
Gijselaar, N.C. de ; Zuid-Holland
opdrachtgever