Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentengegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
524551
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 april 2002
Kadaster deel/nr: 
18132/17
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Wassenaar
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Wassenaar
X-Y coördinaat: 
85313 - 459257

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

LANDHUIS met bijbehorende GARAGE met elkaar verbonden door middel van een TUINMUUR, gebouwd in opdracht van N.C. de Gijselaar gebouwd in Um 1800-stijl naar ontwerp van de architect E. Caron. Het pand en de daarbij behorende garage kwamen in 1927 gereed, waarna in 1937 een serre werd aangebouwd. Het huis maakt deel uit van het villapark Oud Wassenaar, dat vanaf 1904 in kavels werd verkocht. Rondom het huis een eenvoudige tuin met volwassen bomen, deels omgeven door een haag. Het terrein is toegankelijk via een smeedijzeren hek aan de zijde van de Stoeplaan.

Omschrijving

Vrijstaand tweelaags landhuis met souterrain, opgetrokken in gepleisterde baksteen onder een met gesmoorde, verbeterde pannen gedekt afgeknot schilddak. Het pand is rondom voorzien van cordonlijsten en een kroonlijst. De dubbele zesruits vensters onder dubbele tweeruits bovenlichten hebben persiennes.

De symmetrische voorgevel (west) heeft een middenrisaliet waarin de entree geplaatst is onder een gebogen luifel op ijzeren kolommen met basementen. De zware paneeldeur wordt geflankeerd door smalle staande vensters. Boven de entree zijn twee vensters geplaatst. Aan weerszijden van het risaliet zijn op de begane grond en de verdieping twee vensters geplaatst. De symmetrie van de gevel komt terug in de drie dakkapellen boven de voorgevel. De centraal geplaatste dakkapel heeft een frontonvormige bekroning met wangen. Aan weerszijden daarvan een dakkapel met een gebogen fronton, eveneens met wangen.

Noordgevel met dienstingang en driedelig traplicht gevuld met glas-in-lood onder een gekoppeld, rondboogvormig driedelig bovenlicht. Rechts voor de gevel een erker met daarop een opengewerkte balustrade.

Achtergevel (oost) voorzien van twee dubbele terrasdeuren, geflankeerd door vensters, op de verdieping 4 vensters. De rechter zijgevel (zuid) heeft drie vensters op de begane grond en vier vensters op de verdieping. Centraal boven de gevel een dakkapel, afgesloten door een fronton en vleugelstukken, waarin een driedelig meerruits venster geplaatst is.

INTERIEUR. De oorspronkelijke indeling is grotendeels gehandhaafd. Vermeldenswaard zijn onder meer de centrale hal met tochtportaal, uitgelegd met zwart-wit geblokte marmerplaten, bordestrap met smeedijzeren balustrade, herenkamer met houten schouw en een balkenplafond met decoratieve sleutelstukken. Verder aanwezig een marmeren schouw, parketvloer en radiatorkasten.

Een muur verbindt het huis aan de eenlaagse garage, opgetrokken in gepleisterde baksteen onder een met gesmoorde pannen gedekt schilddak. In de voorgevel (noord) zijn twee getoogde dubbele houten deuren met beslag geplaatst. de overige gevels zijn blind uitgevoerd.

Waardering

Landhuis met bijbehorende garage en tuinmuur uit 1927, is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorisch waarde

- als voorbeeld van een landhuis dat als onderdeel van het villapark Oud Wassenaar aan het begin van de 20e tot stand kwam.

- als kenmerkend voorbeeld van een landhuis gebouwd in Um 1800-stijl. En wegens de plaats in het oeuvre van de architect E. Caron.

Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering wat betreft het exterieur en bezit enkele gave, uit de bouwtijd stammende interieuronderdelen.

Het landhuis heeft situationele- en ensemblewaarde in combinatie met de garage en is beeldbepalend gelegen aan de Stoeplaan bij de kruising met de Kerkeboslaan en de Van Oudermeulenlaan.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaStoeplaan12243 CTWassenaar

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenKasteel, buitenplaatsLandhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WASSENAARF5693

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzenUm 1800-stijlstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19271927exactvervaardiging
19371937exactverbouwing

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Caron, E. ; Zuid-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur
Gijselaar, N.C. de ; Zuid-Hollandopdrachtgever