Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524564
Complexnummer
524560 - Blanckenburg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82993/5
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 2369
Buurtweg 42, 2244 AE te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 8

Bij de historische buitenplaats Blanckenburg behorend WOONHUIS van het type herenhuis, gelegen naast boerderij Blankenhoeve en gebouwd omstreeks 1906 in Overgangsstijl met elementen uit de Neo-Renaissance gebouwd, vermoedelijk naar ontwerp van de plaatselijke architect G.J. v.d. Mark.

Omschrijving

Vrijstaand, tweelaags pand met een L-vormige plattegrond. Vanaf een hardstenen plint, afgesloten door een rollaag, opgetrokken in grauwe baksteen (kruisverband) met sierbanden in gele verblendsteen. De twee haaks op elkaar geplaatste schilddaken hebben verschillende nokhoogtes en zijn gedekt met gesmoorde, geglazuurde Hollandse pannen. De uitkragende goot wordt gedragen door klossen.\t

Zuidgevel met links een risalerend bouwdeel. Hiervoor is een houten serre met snijwerk geplaatst met daarop een balkon met gesneden balusters. Achter het balkon dubbele balkondeuren met zij- en bovenlichten onder een segmentboog met aanzet- en sluitstenen een siermetselwerk in de boogtrommel. Centraal boven dit geveldeel een dakkapel onder een overstekend zadeldak. Rechts van het risalerende bouwdeel is op de begane grond een dubbele terrasdeur onder een bovenlicht geplaatst en op de verdieping een balkon op gesneden klampen voorzien van een balustrade met snijwerk. Het balkon is toegankelijk via een glasdeur onder een segmentboog met sluit- en aanzetstenen. In de westelijke gevel is op de begane grond en de verdieping een T-venster geplaatst met luiken. Ter halve verdiepingshoogte een rondboogvormig venster met glas-in-lood.

De noordgevel is overwegend blind en heeft een eenlaagse aanbouw waarin een rondboogvormige, houten deur geplaatst is.

De oostgevel heeft in de oksel en twee lagen tellend bouwdeel en een houten serre-achtige aanbouw waarin een eenvoudige deur geplaatst is. In het risalerende bouwdeel ter plaatse van beide bouwlagen een venster. In het, in de oksel geplaatste bouwdeel een rondboogvormig venster met glas-in-lood.

Waardering

Uit 1906 daterend woonhuis van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een herenhuis behorend bij een boerderij op de buitenplaats Blanckenburg.

Huis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een woonhuis is Overgangsstijl naar ontwerp van de architect G.J. van der Mark.

Wat betreft het exterieur is het pand gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het pand heeft ensemblewaarde in combinatie met de daarnaast gelegen boerderij Blankenhoeve en vanwege de historisch functionele, visuele en ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524560. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Mark, G. van der ; Zuid-Holland
ingenieur