Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524574
Complexnummer
524568 - Voorlinden
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82993/18
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 11312
Wassenaar F 4380
Buurtweg 88 A, 2244 AG te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 7

Het (voormalig) KOETSHUIS met inpandige dienstwoning behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden, is gebouwd in 1912 in in Engelse Cottagestijl. Het koetshuis is in 1921 door Swaneveld en Bos aan de westzijde uitgebreid met een stalgebouw, waardoor het oorspronkelijke winkelhaakvormige gebouw een U-vormige plattegrond gekregen.

Omschrijving

Koetshuis van één bouwlaag op U-vormige plattegrond onder schilddaken met rode leipannen. De in rode baksteen opgetrokken gevels zijn gedeeltelijk aangesmeerd met ruw pleisterwerk. Recht gesloten draaivensters met kleine roedenverdeling.

Symmetrische voorgevel (oost) met grote dubbele inrijdeur en halfrond bovenlicht onder rondboog (doorrit) in een midddenrisaliet onder afgewolfde steekkap. In de westgevel aan de binnenplaats een identieke grote dubbele deur van de doorrit en twee vensters. Aan weerszijden van de risaliet aan elke kant twee vensters en in het dakschild vier dakkapellen in de vensterassen. In de zuidgevel aan de binnenplaats een opgeklampte staldeur met zijlicht in een iets uitgebouwd portaal onder doorgetrokken dakschild. Tweede entree onder hooiluik in dakkapel. De noordgevel is nagenoeg blind op enkele kleine stalramen direct onder de overkragende gootlijst na. Hoog opgaand risaliet met deur en bovenin een samengesteld, om de hoek lopend, venster met kleine roedenverdeling. De geveltop van de risaliet onder steekkap is bekleed met gepotdekseld hout.

INTERIEUR. De oorspronkelijke indeling van het koetshuis is grotendeels bewaard gebleven. In de vleugel met de doorrit een tuigkamer met hoge wandbetimmering waarin een tuigkast en schouw met spiegel zijn opgenomen. In het stalgedeelte betegelde wanden (stermotief omsingeld door riemmotief) en orginele paardenboxen met houten schotten en ijzeren traliewerk, afgesloten door gietijzeren kolommetjes met koperen knop.

Waardering

Het uit 1912 daterende koetshuis is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde als historisch functioneel en ruimtelijke onderdeel van de buitenplaats Voorlinden en vanwege de Engelse Cottagestijl.

Het pand is nagenoeg gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, zowel uit- als inwendig.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524568. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1912
exact
verbouwing
1921
1921
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Swanevelt en Bos ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur